Plaatjeszwammen

De herfst is langzaamaan begonnen. De blaadjes verzamelen zich in het vochtige gras en het blad van een aantal bomen verkleurt al. Bruin, oranjerood of geel. Vandaag zag ik voor het eerst geen vlinders meer bij de bloemen van de vlinderstruiken. Ook verschijnen er steeds meer paddenstoelen. Hier in de tuin, op de stronk van de afgezaagde knotwilg, zitten opeens een aantal plaatjeszwammen. Ze groeien in bundels. Mycena's?

De Mycenafamilie is een geslacht waarvan er alleen al in Nederland meer dan 85 soorten bestaan (in Europa zijn dat er ongeveer 130). Mycena's zijn klein en hebben de volgende kenmerken:

- klokvormige hoed;

- hoed met vaak rimpelige rand;

- vaak een dunne, lange steel

- soms aanwezigheid van melksap; wit, geel of rood van kleur.

Volgens het internet zijn Mycena's vrij gemakkelijk te determineren. Daarbij is ook de groeiplek is belangrijk. Op wilgen, bijvoorbeeld, groeien een paar specifieke soorten. Op oude, bemoste stronken bijvoorbeeld de Stronkmycena. Deze groeit vaak samen met de Blauwgrijze schorsmycena. Ook de Suikermycena - helder wit - groeit vaak in de buurt van deze Mycena's. De eerste twee zijn het beslist niet - de hoeden zijn te groot, de stelen te kort en de kleuren kloppen niet. De blauwgrijze schorsmycena is het ook niet. In de veldgids Paddenstoelengidsen (Plaatjeszwammen en boleten), met de top 500 Nederlandse soorten lijken de foto's van de volgende Mycena's het meest op de zwammen uit onze tuin: Fraaisteelmycena (M. inclinata), Veenmycena (M. megaspora), Streepsteelmycena (M. polygramma), Helmmycena (M. galericulata), Bundelmycena (M. arcangeliana). Hm. Dat zijn er nogal wat. Ik zal er toch aan moeten, determineren volgens de sleutel uit het boek, te beginnen met Sleutel I: startsleutel - 7 pagina's. 'Zie ook verklarende woordenlijst', staat er boven de startsleutel. Ik blader er heen en zie een 3 pagina's tellende lijst met termen als 'aanhechting', 'aanliggend', 'aflopend' en 'ascomyceet'... t/m 'zwamvlok' en 'zwamwortel'. Wat een specifieke terminologie. Ik ga ervoor. In de volgende blogpost lees je meer.

(Paddenstoelenfamilie de Mycena's: van klein tot piepklein - InfoNu.nl, Dier en natuur; Veldgids Paddenstoelen - Nico Dam en Thomas W. Kuyper)