Paddenstoelen determineren

In de vorige blogpost had ik het over de plaatsjeszwammen die op de stronk van de afgezaagde wilg groeiden. Waren dat Mycena's? Ik ben geen kenner en om er achter te komen welke paddenstoel het precies is had ik de determinatiesleutels van m'n Paddenstoelenveldgids nodig (ooit aangeschaft voor de Paddenstoelencursus voor beginners van de KNNV, de landelijke vereniging voor veldbiologie). Paddenstoelen determineren is moeilijk, maar de meeste paddenstoelen in Nederland en België hebben een groot aantal kenmerken waarmee je toch verder komt. En zo niet, dan heeft mijn veldgids zelfs een apart hoofdstukje in de Inleiding opgenomen dat luidt: 'Waarom kan ik deze paddenstoel niet determineren?'.

Nu mijn bevindingen van het determineren van de paddenstoel. Via de startsleutel kwam ik inderdaad uit op de familie van de Mycena's, sleutel 12. Heel opmerkelijk vond ik de vraag in in de startsleutel of de paddenstoel opvallend bros vlees heeft (steel breekt als een krijtje). Toen mijn jongste zoon en ik onlangs een boswandeling maakten, op zoek naar bijzondere paddenstoelen, zei hij: 'Weet je hoe je kan zien of je met een Russula te maken hebt?' 'Luister...' zei hij en brak het steeltje doormidden. Het krakte en klonk precies als het doormidden breken van een schoolkrijtje! Maar dit even terzijde.

Eenmaal bij de Mycena sleutel aangekomen moest ik de tuin in om:

- de steel door te breken (nee, deze brak niet als een krijtje);

- de steeldikte te meten;

- aan de zwam ruiken (sterk melig of wat zurig; ik rook niks...);

- het velletje van de hoed los te trekken;

- etc.

De term 'lamelsnede' of snede was ook lastig. De snede is de scherpe onderrand van een lamel (de lamel is de dunne, plaatachtige structuur onderaan de hoed). Echter, hoe vaak ik ook de Mycena sleutel doorliep, steeds kwam ik uit op een Mycena die er in de verste verte niet op leek; de steel was te dun en te lang; de kleur was anders; de structuur klopte niet, de kleur van de sporen was verschillend, enzovoort. Gelukkig was daar het hoofdstuk 'Waarom kan ik deze padenstoel niet determineren?' In dit hoofdstuk worden een tiental oorzaken genoemd waarom het op naam brengen van een paddenstoel niet altijd lukt. Zo van: de paddenstoel staat niet in deze veldgids; de paddenstoel is te jong of te oud, waardoor je een aantal belangrijke kenmerken nog niet of niet meer opmerkt; de paddenstoel verschilt iets van het typische beeld; je hebt de paddenstoel te oppervlakkig bekeken; de paddenstoel behoort tot een groep waarin de soorten slechts met behulp van een microscoop op naam gebracht kunnen worden; je bent op een verkeerde plaats in de determinatiesleutel begonnen. Als allerlaatste oorzaak staat er: 'Je doet alles goed maar onze sleutel deugt niet. Ondanks alle controle en dubbelcontroles kunnen we geen garantie geven op een foutloze sleutel'. Paddenstoelen determineren is gewoon heel moeilijk, met of zonder goede veldgids en determinatiesleutels. Misschien is het niet eens een Mycena. Weet jij het?