Reiger op bezoek

Met deze blogpost en de bijbehorende foto steggel ik een beetje, want deze foto is van een paar weken terug. Dat kun je zien aan de nog groene blaadjes aan de bomen. Door mijn gezondheidspech ben ik de foto vergeten en ik vind het item te leuk om te laten schieten. Zo vaak gebeurt het niet dat er een reiger over je terras loopt, dus voilá:

Het was vroeg in de ochtend en er loopt een reiger in de tuin! Hij loopt met stijve poten op het terras. Als ik voorzichtig naar het raam loop vliegt hij weg en landt op het grasveld, waarbij hij maar met moeite over de hazelaar heen komt met zijn onhandig grote vleugels en lange, uitstekende poten. Ademloos kijk ik toe. P. komt nu ook beneden en pakt de camera. 'Vergeet niet de flits uit te zetten', zeg ik zacht, bang de vogel op te schrikken. De reiger stapt nu het tuinpad af, hierbij af en toe schielijk achterom kijkend of de kust wel veilig is. P. maakt ondertussen snel drie foto's en dan houdt de reiger het voor gezien en vliegt over de heg naar de buren. O! Arme vissen, daar in de vijver. Daar zal de buurvrouw niet blij mee zijn...of juist wél, want er zitten te veel goudvissen in nadat ze jongen kregen.

In het totaal komen er regulier zo'n negen soorten reigers voor in ons land. Behalve de blauwe- en de purperreiger zijn dat vier 'witte' reigers; grote zilverreiger, kleine zilverreiger, koereiger en ralreiger. Veder zijn er nog de roerdomp, woudaap en kwak, die ook tot de reigers behoren. Omdat ze er zo anders uitzien en je ze niet zo vaak ziet heten ze niet eens 'reiger' in de Nederlandse taal. Als tiende reiger wil ik ook nog de groene reiger noemen. Deze wordt heel af en toe als dwaalgast gespot.

De reiger in de tuin was groot en grijs. Een purperreiger (Ardea purpurea) is sierlijk en qua uiterlijk donkerder, iets kleiner maar vooral slanker dan de blauwe reiger. Als hij vliegt vallen vooral de ver uitstekende poten met lange tenen op. Hij komt bovendien niet zo algemeen voor en zeker niet hier in Drenthe. De blauwe reiger zoekt zelfs in stedelijke gebieden regelmatig tuinvijvers op, waarin vissen rondzwemmen. Die zitten dan wel niet in onze mini-vijvertjes maar daar zitten wel kikkers in en naast vissen en amfibieën eet een blauwe reiger ook kleine zoogdieren (muizen en mollen) en insecten.

Het reigerbezoek duurde maar even, maar dankzij P.'s foto - door het glas van de tuindeur heen genomen - is de reiger toch redelijk te zien. Het lijkt me een blauwe reiger (Ardea cinerea).

Voor duidelijke foto's en beschrijvingen van reigers klik hier.

(Bron: Wikipedia; Reigers in soorten en maten - De Vogelbescherming - Frank van Groen - 16 mei 2017; Alle reigers op een rijtje - Vroege Vogels BNNVara - 27 januari 2017)