Dahliaknollen bewaren

Dahlia's zijn niet winterhard en als je volgend jaar weer dahlia's wilt hebben moet je ze vóór de winter rooien. Omdat het loof van één van de dahlia's in potten al donker werd en afstierf heb ik de knollen alvast uit de pot gehaald en laten drogen. De andere dahliaknollen laat ik nog even zitten, want de beste tijd om dahlia’s en andere zomerbollen of -knollen - zoals gladiolen en canna's - uit de grond te halen is als het echt koud wordt en het loof door de eerste (nacht)vorst zwart geworden is. De knollen kunnen nu nog voldoende vocht en voedsel opnemen om goed de winter door te komen. Vorig najaar daalde de temperatuur pas op 6 en 7 november onder het vriespunt.

Knip, als het zover is, de planten tot zo'n 15-20cm boven de grond af en laat ze drogen. Graaf dan de knollen op en haal de aarde ervan af. Leg ze op een oude krant en laat ze in de wind maar uit de zon goed drogen zodat ze later niet gaan schimmelen. Knip daarna nog een stukje van het loof af tot op 5cm en bevestig er een labeltje aan met de naam en de kleur van de dahlia.

Bewaar de knollen in (droge) turfmolm of toegedekt met kranten in een kartonnen doos op een koele, vorstvrije ruimte zonder tocht, bijvoorbeeld de kelder of de schuur. De knollen mogen niet te nat zijn maar ze mogen ook geen rimpels krijgen door indroging. Check af en toe hoe ze er uitzien en haal rotte knollen direct weg. Eind april, begin mei kun je de dahliaknollen weer poten.

(Bron: Tuinadvies.nl; overbuurman; KNMI - Herfst 2017: september, oktober, november; Nederlandse Dahlia Vereniging - Teelt en Verzorging)