Op de valreep akelei zaad oogsten

Wil je akelei zaad verzamelen (Aquilegia vulgaris)? Het kan nog wel, al zijn veel zaaddozen al leeg en heeft de plant inmiddels zelf z'n zaadjes al weer uitgestrooid. Als de zaaddozen bruin en droog zijn - zie foto - is het de juiste tijd. Tik tegen een zaaddoosje en luister of er nog zaden inzitten. Zo ja, dan hoor je het zaad rammelen. Knip, liefst op een droge dag, de zaaddozen af en verzamel ze. Laat ze eerst op een krant drogen als ze vochtig zijn. Doe daarna de zaaddozen in papieren zakjes of enveloppen en schrijf de naam erop.

Je kunt de zaadjes uitzaaien op gewenste plek van mei-augustus. De akeleien bloeien een jaar na het zaaien. Voorzaaien kan ook, in september - daarvoor is het nu te laat - of in januari-februari in een koude bak en dan uitplanten in maart (een koude bak is een meestal houten kweekbak zonder bodem die op de grond wordt gezet en waar een doorzichtig deksel opzit, meestal van glas). Heb geduld, want het duurt 1-3 maanden voor de zaadjes kiemen.

Heb je akelei zaad teveel? Ruil ze voor zaadjes van andere planten.