Helikoptertjes

De esdoorn kleurt bruin van de zaden, met hun kenmerkende vleugeltjes (gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus). Jij hebt vast ook wel als kind - of met (jouw) kinderen - een esdoornzaadje omhoog gegooid en gekeken hoe ze als 'helikoptertje' naar beneden dwarrelden?!

Er zijn veel, vooral wat zwaardere zaden met een zweef- of vlieginrichting. Aan zaad van dennen en sparren zit ook een 'vleugeltje' dat de valsnelheid vertraagd en de kans dat de wind ze meevoert groter wordt. Berkenzaadjes hebben twee vleugeltjes en iepenzaadjes zijn één en al vleugel, ze hebben een brede, gevleugelde rand.

Maar om het nog even bij esdoornzaadjes te houden; het feitelijke zaadje is het bolletje. Door het vleugeltje draait het zaadje rond tijdens de val en is dus langer onderweg. Zo heeft de wind tijd om het zaadje mee te voeren, weg van de boom. Dat schept meer overlevingskansen, want als het zaadje onder de moederboom valt zijn de kansen gering door gebrek aan zonlicht, water en voedingsstoffen. Deze manier van zaadverspreiding is zeer effectief! Onze tuin staat vol jonge esdoorns en vooral in het voorjaar ben ik uren bezig om ze uit te trekken. Het het grasveld naast de esdoorn is dan veranderd in een groot mini-esdoornbos. Een beetje te veel van het goede.

(Bron: IVN - afd. Hengelo - Zaadverspreiding - 2005-08-11)