Zieke hortensia's

De boerenhortensia's voor bij het huis (Hydrangea macrophylla) zijn ziek, ik had het er al eerder over in een tuinstukje. Ze zijn aangetast door een bladvlekkenziekte - ik vermoed Cercospora hydrangeae - die wordt veroorzaakt door schimmels. Cercospora tast meerdere hortensiasoorten aan (H. arborescens, H. macrophylla, H. paniculata, H. quercifolia en H. serrata). Er verschijnen bruine tot paarsachtige vlekjes, eerst op de onderste bladeren en later verspreiden deze zich verder over de plant. Uiteindelijk worden de bladeren geel en vallen af...

De schimmel overleeft als sporen in afgevallen blad. Daar kiemen de sporen en vormen schimmeldraden (mycelium) die in de bladeren binnendringen waar ze vocht en voedingsstoffen opnemen uit de plantencellen. Zwaar aangetaste hortensia's - en die hebben wij, helaas - zijn minder groeikrachtig en krijgen minder bloemen. De ziekte valt vooral op in de late zomer omdat de sporen pas kiemen wanneer de temperatuur wat hoger is. Frequente regenbuien – en bovenop de planten gieten – zorgen voor de snelle verspreiding van de sporen; tijdens droge periodes wordt de ontwikkeling van de ziekte afgeremd.

Ik kon het niet langer aanzien en heb, ondanks mijn op dit moment niet zo beste gezondheid, de hortensia's aangepakt - er mankeert gelukkig niets aan mijn handen, armen en schouders en zolang ik niet buk en niet lang bezig ben... In 10 minuten had ik ze afgeknipt en P. heeft de takken opgeraapt, weggehaald en het zieke blad rond de struiken zoveel mogelijk weggeharkt. Daarmee is het probleem niet opgelost - de schimmel zit in de grond en in de hortensia's - maar voorlopig hoeven we niet tegen de grote, zieke planten aan te kijken. Volgend jaar gaan de hortensia's eruit en dan komen er andere struiken voor terug die resistent zijn tegen bladvlekkenziekte.

(Bron: Hydrangeum - De Belgische Hydrangeavereniging - Ziekten en plagen)