Alles went

Ik hou erg van taal. Genoot erg van 'Tokidoki', de tv serie met Paulien Cornelisse, van de VPRO. Heb je het gezien? Zo nee: 'tokidoki' komt uit de Japanse taal en betekent soms. Het is het lievelingswoord van Paulien (ze verloor haar hart aan Japan en leerde ooit Japans). Elke aflevering werd opgehangen aan een uniek Japans woord en liet zien hoe anders het er in Japan aan toegaat.

Zo af en toe kom ik in het Nederlands een vreemd woord of een onbekende term tegen. Gisteren, bijvoorbeeld. Ik las een artikel in 'n tijdschrift waar ze het over 'hedonistische acceptatie' hadden. Nog nooit van gehoord. Hedonistiche acceptatie is iets wat jij ook vast wel kent, maar net als ik geen naam kon geven. Het betekent 'gewenning, het vermogen je aan te passen aan omstandigheden'. Het is een eigenschap die je verder kan helpen of juist niet. En dat heb ik zelf ervaren. Eerst was ik, nadat wij hier net kwamen wonen en we er zowel qua woonomgeving als qua tuin behoorlijk op vooruit gegaan waren, intens gelukkig met de tuin. Maar na ongeveer een jaar was dit over, het geluksgevoel was weg, zo bespeurde ik bij mezelf. Ik was gewend aan ons huis met grote tuin in ons groene, Drentse dorp. En dat vind ik eerlijk gezegd erg van mezelf, dat wennen oftewel hedonistische acceptatie. Maar soms, zoals laatst, toen we vrienden op bezoek hadden en we het lange pad afliepen naar de moestuin, is dat geluksgevoel van het begin even terug. Want toen onze vriendin opmerkte: "Wat hebben jullie toch een leuke tuin en wat heerlijk om in je eigen tuin te kunnen wandelen" voelde ik het weer even. Soms. Tokidoki.

bezoek