Regen meten

Na de hete en veel te droge zomermaanden regent het gelukkig weer regelmatig. Laatst zat mijn nieuwe regenmeter zelfs behoorlijk vol! Ik kreeg 'm van Inge, 'n goede vriendin. Ze heeft er zelf ook zo eentje. Niet zo'n plastic ding maar een degelijk exemplaar van glas. Ook nog vorstbestendig. 'Is niet kapot te krijgen,' zei ze nog.

De regenmeter staat vlak bij het keukenraam, zodat ik vanuit ons warme, droge huis kan aflezen hoeveel regen er gevallen is. Officieel wordt de hoeveelheid regenwater uitgedrukt in millimeters, waarbij 1mm regen overeen komt met 1l (liter) water op een oppervlakte van 1m². Ik dacht dat het in de herfst en winter altijd meer regende dan in de rest van het jaar maar dat was niet het geval, zo bleek uit de statistieken van het KNMI:

  • jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland - 800mm (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010);

  • de jaarlijkse hoeveelheid regen valt vrij gelijkmatig verspreid over het hele jaar;

  • 's zomers regent het minder lang dan 's winters maar meer in forse buien;

  • in oktober valt er gemiddeld 72mm regen;

  • in Nederland is de jaarlijkse neerslag vanaf 1906 toegenomen met 18 % (deze toename wordt veroorzaakt doordat warmere lucht in het opgewarmde klimaat meer waterdamp kan opnemen en ook omdat de wind vaker uit het vochtige westen waait)

In Laag- en Midden-België valt er jaarlijks ook gemiddeld 800mm neerslag. In Hoog-België nemen de hoeveelheden toe met de hoogte, maar de richting van de hellingen met betrekking tot de regenbrengende winden (ZW) is ook van invloed. Ten zuiden van de Samber- en Maasvallei stijgen de jaarlijkse neerslagnormalen trapsgewijs tussen 750 en meer dan 1400mm.

De verspreiding van de neerslag over het jaar is per gebied verschillend (Kuststreek - max. neerslag in oktober; in Laag- en Midden-België - max. neerslag in juli-augustus; Hoog-België - max. neerslag in juli-augustus én in december-januari).

Nu nog even dat herfstblad uit de regenmeter vissen.

(Bron: KNMI - Zware neerslag; KNMI - Neerslagmeting; Parameters - KMI)