Startdag vogels voeren

Voer jij de vogels al? De Vogelbescherming in Vlaanderen heeft 31 oktober uitgeroepen tot de nationale 'Startdag vogels voeren': "Komt november in 't verschiet, vergeet dan onze vogels niet."

Het voedselaanbod in de natuur vermindert nu en de dagen worden kouder en korter. Vogels hebben meer energie nodig om warm te blijven, vooral 's nachts. Met regelmatig bijvoeren, bij voorkeur 's ochtends, kun je ze helpen.

Van de week werd er bij ons (nog) een grote doos bezorgd. Van de Vogelbescherming: vogelvoer! Een flinke voorraad, althans dat dacht ik. Van goede kwaliteit. Maar wat gaat het hard: de vierkante insectenvetblokken, voor in het houdertje met gaas tegen de boomstam, worden in een dag of drie soldaat gemaakt. De vetbollen zijn nog eerder weg. Onze tuinvogels, die volgens P. tot de best gevoerde vogels behoren, eten ze in 'n dag op.

De 35cm lange voedersilo met 4 openingen (niet op de foto), gevuld met diverse zaden - Premium voedersilomix -, was eerst binnen een week leeg maar nu doen de vogels er ook een dag of drie over.

Maar oh, wat geniet ik van mijn vogels. Huismussen vallen in groepjes van 7, 8 aan. Ook koolmezen komen samen eten, in paren of met nog meer soortgenoten. De boomklevers komen ook per paartje en af en toe komt er een kleine pimpelmees op het voer af. Het roodborstje, vinken en spreeuwen zoeken op de grond naar restjes voer.

Vanochtend spotte ik de grote bonte specht die tot mijn stomme verbazing aan het kleine huisje hing en ook van de vetbol at! Als een acrobaat aan de trapeze. Kijk hoe hij, gesteund door zijn stevige staart, aan het huisje hangt. Wat 'n prachtige vogel.

Onze tuinvogels zet ik 'op rantsoen'. Eén vetbol per dag is me toch echt te gortig en ook de voedersilomix gaat te snel op. Ze krijgen dagelijks óf een vetbol, óf een vetblok óf zaden en verder is mijn hoop gevestigd op de buurvrouw. De grote hazelaar bij haar terras tovert ze elk najaar om tot 'vogelvoederboom'. Ik zal haar eens vragen of zij al gestart is met vogels voeren...

(Bron: Tuinscheurkalender 2018 van Romke van de Kaa en Paul Geerts - Startdag vogels voeren)