Geen 'giant' maar gnoom

Het is al november, maar in de moestuin vormt de reuzenpompoen (Cucurbita 'Atlantic Giant) nog steeds vruchten. In de zomer konden de vruchten niet uitgroeien tot pompoenen van 'n beetje formaat, laat staan reuzen, omdat de slakken ze telkens weer wegvraten. Maar nu, stukje bij beetje, verdwijnen de slakken - de grote soorten gaan in winterslaap en de kleinere soorten worden niet ouder dan één jaar en overleven door middel van in het najaar gelegde eieren die in het voorjaar uitkomen. De Atlantic Giant kan ein-de-lijk z'n pompoentjes laten groeien, al zullen ze nooit ofte nimmer 'giants' worden.

Curcubita 'Atlantic Giant' is een pompoensoort die minder warmte nodig heeft en het ook in een gematigde klimaat goed doet. Deze reuzenpompoen kan enorme vruchten voortbrengen. Pompoenen van zo'n 100-250kg zijn in ons land, met natuurlijk de nodige zorg en bemesting, absoluut haalbaar. Het wereldrecord voor de Atlantic Giant staat nu al op meer dan 700kg! Je hebt er een heftruck voor nodig om je pompoen aan te leveren voor het kampioenschap.

Wil je ook een reuzenpompoen kweken? Begin met geschikte zaden. De 'Atlantic Giant' is een goed ras en wordt vaak gebruikt, naast 'Big Max', en 'Show Winner'. Geef water en mest en zorg dat de slakken weg blijven. Voor tips van mensen die weten waar ze over praten, zie tips van Groei & Bloei of lees 'How To Grow a Giant Pumpkin'. In het laatste artikel geven de Schotten uit Port Elgin informatie over hoe je een 'Giant' kweekt. Mocht je meer succes hebben dan ik: foto, graag!

Hier in de tuin blijft het bij gnomen.

(Bron: MijnTuin.org - Reuzenpompoen 'Atlantic Giant'; Groei & Bloei, afdeling De Langstraat - Wie Kweekt De Grootste Pompoen)