Zwavelkopjes

Op de wegrottende stronk van pruimenboom zitten zwavelkopjes. Gewone- of dwergzwavelkopjes, om precies te zijn (Hypholoma fasciculare). Deze soort zwavelkopjes komen zeer algemeen voor, van het voorjaar tot in de herfst. Wie kent ze niet?! Ze groeien in bundels op dood hout. Toen ik vroeger met mijn moeder naar cantharellen zocht, vlakbij ons boshuis langs de zandweg (Cantharellus cibarius), leerde ze mij ook wat zwavelkopjes waren. Ze zijn giftig!

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Hypholoma, is een combinatiewoord uit het Grieks: ûphos betekent 'weefsel' en loma betekent 'grens'. Dit slaat op de soms wat rafelige uiteinden van de hoed. Het tweede deel, fasciculare, is terug te voeren naar het Latijn en betekent 'in bundels' of 'in clusters'. Dat zegt wat over de groeiwijze.

Zwavelkopjes behoren tot de plaatjeszwammen. Ze hebben een halfbolle tot klokvormige, zwavelgele hoed van 1-6cm met meer oranje in het centrum. Later verandert de hoed van vorm en wordt gewelfd tot vlak met vooral aan de rand golven. De plaatjes aan de onderkant van de hoed zijn aanvankelijk groengeel, maar worden grijs tot bruin bij het ouder worden. De sporen zijn purperzwart. De 2-8mm dikke steel is geel, naar de basis toe wat roestiger.

N.b.: de foto is wazig, maar toch zijn veel kenmerken duidelijk te zien.

(Bron: Veldgids Paddenstoelen, Plaatjeszwammen en boleten - Nico Dam en Thomas W. Kuyper; internet - Gevaarlijke Paddenstoelen: Zwavelkopje - Fred de Vries)