Kadootje van de vogels

Herken je dit boompje, met z'n samengestelde blad? Het kwam spontaan op naast de moestuin: een wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). Het boompje is nu goed zichtbaar met z'n mooie, rode herfstkleur.

De wilde lijsterbes is inheems in Europa, West Siberië en Klein-Azië. Hij groeit in het laagland en gebergte tot een hoogte van 2400m. In Nederland staan lijsterbessen ook vaak in parken en plantsoenen. Vanaf de zomer heeft de boom trossen met ronde, oranjerode bessen. Lijsters en andere vogels zijn er gek op, vandaar de naam. Ze bloeien in mei met geelwitte bloemtuilen die sterk geuren (niet echt heel lekker). De bloemen trekken veel insecten aan die de vogels weer eten. Ook biedt de lijsterbes de vogels een geschikte plek om te nestelen vanwege de dichte boomstructuur met open kroon.

Aucuparia komt van het Latijnse woord 'aucupor' en betekent vogelvangst. De Romeinen gebruikten de rijpe bessen als lokaas. De Kelten geloofden dat de lijsterbes magische krachten had. Door de Druïden werden lijsterbesstokken bij hun rituelen gebruikt. Vooral in Wales wordt de lijsterbes als heilige boom vereerd. In de Schotse Hooglanden werd de lijsterbes tegen toverij aangeplant. Ook lieten herders hun schapen elk jaar onder de takken van een lijsterbes doorlopen in de hoop dat ze daardoor gezond zouden blijven. Reizigers geloofden dat de boom bescherming bood tegen het kwaad en droegen een takje bij zich.

De wilde lijsterbes wordt uiteindelijk zo'n 15-20m hoog. Het samengestelde blad is veervormig (oneven geveerd), met 9-17 ovaal tot langwerpige blaadjes - zie foto. Ze hebben, behalve bij het onderste stukje, een scherp gezaagd bladrandje en 'n spitse top. 's Zomers is de bladkleur dof groen aan de bovenkant en grijsgroen aan de onderkant. In de herfst zijn de blaadjes geeloranje tot rood. Een lijsterbes is zeer winterhard en goed tegen wind bestand.

Wil je de meer vogels in je tuin? Doe ze een lijsterbes kado. De boom stelt weinig eisen aan de bodem, al staat hij het liefst in iets vochtige, humusrijke grond. Voor in de zon/halfschaduw. Er bestaan een aantal siervormen met bessen in verschillende kleuren (geel, oranje, roze of wit). Ook bestaan er treur- en zuilvormen van de boom. Voor elke tuin een lijsterbes!

(Bron: Wikipedia; Lijsterbes - de stem der bomen)