Groene specht

Het is ochtend. Net als ik achter mijn bord met havermout zit, ontwaar ik op het bedauwde grasveld, naast het pad een groene specht (Picus viridis)! Hij pikt driftig in het gras, op zoek naar miertjes. Biologische bestrijding op-en-top.

Groene spechten zijn gek op mieren. Nu het met de meeste soorten mieren in vooral bos- en heidegebieden niet zo goed gaat moet de groene specht op zoek naar andere biotopen waar veel mieren zitten. Ons gazon! Met kleine sprongetjes hipt hij over het gras en zoekt naar mierennesten. Met zijn snavel maakt hij een gat tot in het nest en haalt dan met zijn lange, kleverige tong de mieren, larven en eieren eruit. De stukjes mos vliegen in het rond.

P. haalt de verrekijker en ik mijn camera. Snel verwissel ik de lens en schiet - door het glas van de tuindeuren heen - een groot aantal foto's.

Na het foto's maken - en de havermout - geniet ik nog zeker een minuut of 10 van de groene specht. Het is een vrouwtje. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een rode kruin maar mannetjes hebben daarnaast ook nog een rode vlek onder het oog, deze vlek is bij vrouwtjes zwart. Wat een grote vogel. Heel indrukwekkend, met die grote snavel en die prachtige kleuren. Opeens vliegt de specht weg naar de eiken in de zo kenmerkende, golvende vlucht.

(Bron: Vogelbescherming.be - Verlucht die groene specht mijn gazon?; Vogelbescherming.nl - Groene specht)