Sprinkhaan met een groene jurk

Ken je het liedje 'Er woonde op het eiland Urk'? Dat zit nu in mijn hoofd, want ik zag bij de wasbak buiten tegen het huis een sprinkhaan (...een sprinkhaan met een groene jurk). Hij zit stil, doodstil. Ik raak hem voorzichtig aan en hij beweegt een klein beetje maar springt niet weg. Zou hij of zij aan het einde van zijn of haar levenscyclus zijn gekomen en dood gaan?

Ik heb al meer van deze sprinkhanen gezien in de tuin, op de ramen en ook in huis. Voor de sprinkhaan- en/of krekeldeskundigen onder ons: klopt het dat dit een boomsprinkhaan is (Meconema thalassinum)?

Vleugels kan ik niet goed onderscheiden maar ik zie wel iets van een gele streep midden over de kop en het borststuk. Ook de ogen zijn geel en puilen iets uit (allemaal kenmerken van de boomsprinkhaan, leer ik). Aan de achterlijfpunt zit een uitsteeksel met een bruin puntje. Cerci? (Dat zijn uitsteeksels die de mannetjes van boomsprinkhanen hebben, net als oorwormen.) Of is dit de sabelvormige legboor van vrouwtjes waarmee ze hun eitjes op of in de vegetatie te leggen? Vandaar ook de naam van de familie waartoe de boomsprinkhaan behoort; sabelsprinkhanen.

Omdat boomsprinkhanen - daar hou ik het vooralsnog op - op licht afkomen en goed kunnen vliegen, worden ze vaak in huis gevonden. De boomsprinkhaan is zeer algemeen in Nederland en Vlaanderen en komt overal voor waar bomen staan. Ze zijn actief van juli tot november en de soort heeft een voorkeur voor eikenbomen, waar ze op takken en bladeren leven (er staan hier een paar grote zomereiken achterin de tuin). De mannetjes maken geluid door met de achterpoten op een blad te 'trommelen'. Dat klinkt als een snorrend geluid dat vooral te horen is tussen 19:00u 's avonds en 3.00u 's nachts. De boomsprinkhaan is één van de weinige, volledig carnivore, inheemse sprinkhanen die van 'zachte', op de planten levende insecten eet. Vooral bladluizen staan op het menu.

Hier is het 'liedje', voor als je het niet kent - ik volsta met het eerste couplet:

Er woonde op het eiland Urk

Een sprinkhaan met een groene jurk

Maar deze sprinkhaan wou niet springen

Hij hield alleen van kalme dingen

En als het ook maar even kon

Zat hij te zitten in de zon

In de zon, in de zon

Hij zat te zitten in de zon

Er is helaas op deze koude novemberdag geen zonneschijn om in op te warmen voor de sprinkhaan.

(Bron: Natuurpunt.be; Waarneming.nl; Wikisage)