Slakken winterslaap

Wist je dat ook slakken een winterslaap houden? Net als andere dieren die in winterslaap gaan moeten ook slakken voldoende vet hebben om op te teren en een veilig plekje. Wanneer ze geen vetreserve hebben kunnen opbouwen of als het een strenge winter is sterven ze van de honger. Vooral jonge slakken blijven nog lang actief, terwijl de oudere dieren zich al lang hebben teruggetrokken.

Als het kouder wordt en de hoeveelheid licht afneemt gaan de slakken op zoek naar een geschikt plaatsje om te overwinteren. Huisjesslakken zoeken bij voorkeur naar een glad oppervlak om tegenaan te plakken. Je hebt er ook vast wel eens een paar in de schuur gevonden tegen een deurpost of onder een bloempot? De slak trekt zich diep in hun huisje terug en sluit ingang af met een 'deurtje' van slijm en aarde, dat keihard opdroogt. Zo kan de slak niet uitdrogen of bevriezen. Ook graven huisjesslakken zich in en gaan dan met de mondopening naar boven liggen.

Naaktslakken zitten nog dieper in de grond, soms wel op één meter diepte. Hoe strenger de winter, hoe dieper de slakken verscholen zitten.

Tijdens de winterslaap, die 3-4 maanden kan duren, worden de ademhaling, hartslag en andere processen vertraagd. Als de zomer een lange, droge periode kent, trekken slakken zich ook terug en houden een 'zomerslaap' van een paar weken. In Middellandse Zeelanden doen ze dat altijd, bij ons alleen alleen als het nodig is. Nadeel van een zomerslaap is dat slakken soms niet genoeg tijd hebben om zich vet te eten om de winter te overleven.

(Bron: Slakken - Hanny Reneman)

(Bron: internetartikel Fascinerende dieren met een eigen karakter - Slimme slakken - Hanny Reneman)