Wie heeft er van mijn schaaltje gegeten?

Laatst zagen we een egeltje in de tuin rondscharrelen. Het was niet zo dik en dit baarde me zorgen. Egels hebben 'n flinke laag vet nodig voor ze in winterslaap gaan. ​Volgens de Egelbescherming zijn egels die overdag gezien worden meestal in nood. De meeste volwassen egels kruipen eind november al weg in hun winterholletje maar jonge egels gaan pas later in winterslaap, zo rond eind december.

Om de egel(s) te helpen heb ik de volgende dag egelvoer besteld dat inmiddels is bezorgd. Energierijke mix van speciale brokjes (met o.a. havermout, gebroken rode mais, zonnebloemkernen en gehakte pinda's) dat zo naar sterk naar katten- en hondenvoer rook - stonk - dat ik het uit de voorraadkast onder de trap moest weghalen, want elke keer als we iets uit de kast pakten kwam er een stankwalm van 't egelvoer de keuken in. Ik vulde 'n schaaltje en zette dat op de 'route' die de egel nam. En vandaag is er zowaar van het egelvoer gegeten! Door een egel?

Egels (Erinaceus Europaeus) zijn echte nachtdieren. Zodra de avond invalt gaan ze op zoek naar voedsel. Ze leggen hiervoor grote afstanden af, wel meer dan een kilometer per nacht. Egels zijn carnivoren. Op het menu staan voornamelijk insecten (larven, spinnen, kevers, oorwurmen, mieren, rupsen, duizendpoten, etc), maar ook regenwormen, slakken, fruit, bessen en kleine reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen en slangen. Soms eten ze een een zieke of dode muis of een nestje jonge muizen.

Hoe vinden egels hun eten? Egels kunnen niet zo goed zien maar des te beter ruiken en horen. Ook hebben ze snorharen en haren op hun flanken, waarmee ze trillingen in de bodem - van prooien, vijanden en verkeer - gewaar worden. Daarnaast bezitten egels een extra zintuig: het orgaan van Jacobson. Wel eens van gehoord? Dit ligt tussen het gehemelte en de neusholte en hiermee worden nieuwe luchtjes onderzocht. Na het ruiken van een nieuwe geur komt er flink wat speeksel vrij. Als de geursensatie is 'verwerkt' smeert de egel het speeksel uit op zijn rug om het orgaan schoon te maken.

Zodra egels uit hun dagslaap ontwaken snuffelen ze rond op zoek naar voedsel. Letterlijk. Ze snuiven in de lucht en aan het groen en woelen de grond om op zoek naar een lekker hapje. Snelle prooidieren als muizen en hagedissen schudt de egel dood alvorens ze het onder luid gesmak wordt opgepeuzeld.

Hoe kun je egels nu helpen?

Geef speciaal egelvoer. Katten- of hondenbrokjes eten zo ook wel maar deze zetten te veel uit in hun maag wat slecht is voor hun gezondheid. Vul, als je wil, het egelvoer aan met fruit en bessen of doe er wat müesli, een rauw ei of pindakaas doorheen. Zorg ook voor water. Geef nooit melk want dit verstoort hun maag- en darmstelsel zodat ze ziek en verzwakt de winter ingaan met alle gevolgen van dien.

Wie heeft er van mijn schaaltje gegeten? Ik hoop dat het een egel was en ga door met bijvoeren tot in begin januari. Hopelijk is het egeltje dan al lang in winterslaap en ligt dik en rond in z'n veilige winternest. Mocht je er toevallig eentje vinden in de composthoop of in een hoop met takken of bladeren: laat de egel met rust, verstoor hun winterslaap niet! Egels zijn wettelijk beschermd en

straks, in het voorjaar zijn egels ideale natuurlijke bestrijders van met name slakken in de tuin.

Tot slot: ook biologisch slakkengif is gevaarlijk voor egels. De ergste vijand van de egel is nog altijd de mens.

(Bron: De egelbescherming Nederland; Tuinadvies.nl)