Bergthee

Het is weer het seizoen van de winterheide en de bergthee (Gaultheria procumbens). Nu de kerst nadert staan de tuincentra en winkels er vol mee. Bergthee is een populair, wintergroen heestertje. Het is familie van de hei (Ericaceae) en heeft leuke, rode besjes die er heel de winter aan blijven zitten. Het blad is glanzend donkergroen maar vanaf de herfst verkleurt het naar rood. Bergthee is een laagblijvende bodembedekker (hoogte: 10-20cm) met kleine, rozewitte, urnvormige bloempjes. De besjes worden niet door dieren opgegeten. Het struikje is goed winterhard en heeft geen onderhoud nodig. Bergthee komt uit Noord-Amerika waar het als bodembedekking in de bossen groeit.

Daar wordt er van de kleine blaadjes vaak thee van getrokken. Vandaar ook de Nederlandse naam bergthee. Bergthee groeit echter nogal langzaam.

Zo vlak voor december kán ik het niet laten en koop ik er altijd een paar voor in een bloembak. Dat staat zo winters, een beetje kerstachtig met die rood-groene kleuren. Maar vroeg in het voorjaar, zodra de eerste bolletjes verschijnen heb ik er opeens genoeg van omdat het me teveel aan kerst doet denken en dan gaat de bergthee de tuin in. Naar een onopvallend plekje. Gaultheria verlangt een (half)schaduwrijke plaats in zure, niet te droge (bos)grond.

Ook dit jaar kocht ik er een paar - zie foto - die ik met klimop (Hedera) combineerde. Als je er net als ik elk jaar een paar aanschaft en die later in de tuin zet onder heesters of bomen, heb je er over een aantal jaren een stukje bodembedekkend tapijt van bergthee. Het duurt wel even voor de 'gaten' dichtgroeien maar uiteindelijk ziet het er heel natuurlijk uit. Kijk maar naar de 2e foto van de bergthee in het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Beslist een aanrader voor een heerlijke (winter)wandeling - 27 ha. Wie weet kom je dan wel langs de bergthee.

(Bron: De Tuinen van Appeltern - Plantenencyclopedie - Gaultheria procumbens; Groei & Bloei Barneveld - Gaultheria procumbens)