Help, een hijskraan

Zo snel als hij er opeens stond is hij ook weer weg, de hijskraan. Gisterochtend vroeg, net wakker, hoorde ik een onbekend geluid. Het kwam van vlakbij en het was géén (vracht)auto, géén plotselinge hoosbui en ook geen houtduif op het dak...maar wat dan wel? Toen we beneden kwamen zagen we het: het was een torenhoge hijskraan bij de bedrijf op de hoek. Volop in aktie. En zo'n hijskraan maakt herrie.

De laatste weken zijn de asbest golfplaten van het dak van de loods verwijderd door als maanmannetjes geklede werklui, met speciale maskers op. Asbestdaken moeten, voor zover ik weet, vóór - of uiterlijk eind - 2024 vervangen zijn door 'n ander materiaal. Na 2024 zijn daken die asbest bevatten wettelijk verboden in Nederland. Wij moeten onze schuur/garage ook nog laten doen en ook de dakspanten van het huisje moeten worden vervangen. Dat wordt nog een hele klus (en er hangt een fors prijskaartje aan). Op de foto zie je 'n stukje van ons asbestdak; golfplaten. Het is niet gevaarlijk, zolang het rustig blijft waar het zit en de platen onbeschadigd zijn.

De loods op de hoek is nu van z'n asbest af en de hijskraan is weg, staat ergens anders herrie te maken.