Kersttakken voor het oprapen

Heb jij de kerstboom al staan? Of misschien een kerststukje op tafel? Hier hebben we onze (kunst)kerstboom al weer opgetuigd. Dat staat altijd zo sfeervol en gezellig, vooral als het donker wordt en de lichtjes aan zijn, zodat je niet ziet dat we een best wel lelijke 'nepperd' hebben. In de bijkeuken staat m'n kerststukje. Gemaakt van uit het bos geraapte sparrentakken, wat mos en takjes uit de tuin.

Kersttakken haal ik altijd uit het bos. Toen ik klein was en we middenin het bos woonden op de Veluwe, gingen mijn moeder en ik vlak voor kerst altijd naar de zilversparren om kersttakken voor kerststukjes te halen. Elk jaar werden daarvan takken afgezaagd door de bosarbeiders. Voor de bloemisten! Dat ging nogal met 'grof' geweld, met motorzagen. Kleine takjes die op de grond belandden lieten ze achter. En die raapten wij dan op, samen met wat sigaarvormige dennenappels. Verderop in het bos zochten we naar grote stukken dennenschors met gat - daar zat ooit een tak -, voor de kaars. Bij het larixbosje namen we takjes met larix 'appeltjes' mee en als accent kwam er een eikenblaadje (zomereik) met bladgal op het kerststukje, dat we zilver verfden. Tot slot prikten we een rood/wit gestipt paddenstoeltje in het mos en er kwam een rood of wit lintje om de kaars voor wat kleur. De kerstbakjes brachten we naar familie en vrienden.

Ik ben vóór onze verhuizing naar Drenthe nog wel eens 'naar de zilversparren' geweest om kersttakken te rapen, maar hier in de omgeving kende ik nog geen alternatief. Tot voor kort. Toen Y., een goede vriendin, hier op bezoek was - helemaal uit Veenendaal - en we er zoals altijd op uittrokken, zagen we in het bos bij Drouwen dat er onlangs gekapt was: sparren. De grond lag bezaaid met takken - het kerstgroen lag voor het oprapen! We namen elk wat takjes en mos mee. Inmiddels zijn onze kerststukjes af. De mijne staat in de bijkeuken, want - wijs geworden door ervaring - dit voorkomt dat straks de pissebedden, kevertjes en andere kleine kruipertjes tussen het kerstdiner wandelen.