Buxusmot eet mogelijk ook andere struiken

In de nieuwsbrief van De Vlinderstichting las ik dat er meldingen zijn van buxusmot-rupsen die ook andere struiken zouden eten. Ai!

De Vlinderstichting startte een onderzoek en liet een studente van het Helicon MBO in Geldermalsen, Eline Arts, kweekproeven doen met de buxusmot. Eline zette rupsen en vlinders van de buxusmot bij zes verschillende struiken en keek wat er gebeurde. Dwergmispel (Cotoneaster), Japanse hulst (Ilex crenata) en ook wilde liguster (Ligustrum vulgare) werden niet door de rupsen gegeten. Er werden wel eitjes gelegd op de liguster, maar deze kwamen niet uit. Maar de bodembedekkende Pachysandra, die in veel tuinen te vinden is, werd wél gegeten door de rupsen en ook nieuwe eitjes kwamen uit. Dit houdt in dat pachysandra een potentiële waardplant is. Dit geldt ook voor de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). In de vrije natuur zijn nog geen waarnemingen dat buxuxmotten op deze planten eitjes afzetten. Maar dat dit ooit wel gaat gebeuren is niet onwaarschijnlijk.

Ik houd mijn buxussen nauwlettend in de gaten. De door de buxusschimmel (Volutella) aangetaste buxushaagjes in de moestuin had ik al weggehaald in de hoop de buxus in pot uit Wageningen en de grote buxusstruiken verderop te sparen. Tot nu toe gaat het goed. Door Volutella aangetast blad veroorzaakt lichtbruine blaadjes die aan de takken blijven zitten en witte tot roze schimmel op de onderkant van het blad en op de takjes). Gelukkig hebben wij geen Japanse- maar de wilde, inheemse kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) in de tuin.

(Bron: De Vlinderstichting)