Heg weg en heg dicht

December is een goede maand om tuinplannen te maken. Lekker vanuit je luie stoel! Wat zijn jouw tuinplannen voor het komende jaar?

Wij zijn van plan om, samen met de buren, de coniferenhaag - aan de zuidkant van de tuin - weg te halen, want deze is zo breed en hoog dat goed onderhoud onmogelijk is (zie foto). Bovendien groeit de heg aan onze kant, de schaduwkant, niet goed terug na een snoeibeurt. Dit wordt een

m e g a k l u s, die we vroeg in het voorjaar willen aanpakken wanneer er nog geen vogels aan het nestelen zijn. We graven de stronken niet uit en laten de stammen zo dicht mogelijk boven de grond afzagen. Ervoor in de plaats komt betongaas aan ijzeren palen. Misschien niet bijzonder fraai maar wel duurzaam. De grond is hier erg vochtig en hout zou in een mum van tijd wegrotten.

De buurvrouw wil er aan haar kant bamboematten tegenaan zetten en langs het gaas - of de bamboe - willen we allerlei klimplanten laten groeien, zoals wilde bosrank (Clematis vitalba) en klimop (Hedera). Onze kant ligt in diepe schaduw, dus het wordt vooral klimop - ook nog eens wintergroen - en wat kamperfoelie (Lonicera). Op sommige plekken, zoals bij het terras, staat er al klimop. Toch zal het een paar jaar duren voordat het hekwerk groen c.q. begroeid is. Esthetisch niet zo fraai en beslist een nadeel. Voordeel: we winnen ongeveer een meter aan tuinbreedte.

En dan zitten we ook nog met de coniferenhaag aan de andere kant van de tuin. Ook hier moeten we wat mee; de coniferen vallen uit elkaar omdat ze nooit zijn onderhouden. Er zijn er zelfs al een paar dood. Deze klus is voor 2020.

In de laurierheg achterin de tuin (Prunus lauroceracus rotundifolia) moet een groot gat worden gedicht (zie foto twee). Dat gat verscheen toen de buren de asbest achterkant van de overkapping lieten weghalen. Opeens zaten we met een ongewenst doorkijkje. Dat was schrikken! En heel erg lelijk. Achter de lage laurierkers wil ik een andere laurierkes zetten. Een zo hoog, breed en vol mogelijk exemplaar met niet al te grote wortelkluit. Gelukkig groeit laurierkers snel...

Verder wilde ik het komende tuinjaar minder groenten en meer bloemen in de moestuin, maar van P. kreeg ik met kerst een 'Funky Veg Kit' met onder andere roze wortels (Purple Dragon), gele courgettes (Golden Zucchini) en gestreepte tomaten (Tigerella). Alleen die namen al! Zo leuk. We gaan er maar weer voor: voorzaaien, verspenen, uitplanten en oogsten. Zouden roze wortels net zoals oranje wortels smaken?