Oudejaarstradities

Op de kalender in de keuken, van Annebet Stam, staat dat je, volgens een oud bijgeloof, oude hulst vóór het Nieuwjaar moet verbranden. Dit jaar hadden we geen hulst als kerstversiering, maar volgend jaar wel, dankzij de vogels.

Rond de jaarwisseling wordt er in ons dorp traditioneel carbid geschoten. In principe is dat verboden, maar de gemeente staat dit onder voorwaarden toe tussen 31 december 10:00u en 1 januari 2019 2:00u. Ze zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op het voetbalveld. Vroeger schoten ze de deksels van de melkbussen maar tegenwoordig schieten ze met voetballen. Dat is veiliger en de knal, zo las ik in ons plaatselijke krantje, is er niet minder om. Arme dieren...

Een andere oudejaarstraditie hier is het eten van kniepertjes. Ken je ze? Kniepertjes zijn ronde, dunne wafeltjes, die het oude jaar symboliseren. Op nieuwjaarsdag worden er óók kniepertjes gegeten, maar dan opgerold en gevuld met room, als symbool voor het nieuwe jaar dat zich nog moet ontrollen.

Ben je benieuwd naar de oudejaarstradities in andere landen? Zie 9 New Year's Eve traditions around the world of Wereldwijde, opmerkelijke Oudejaarstradities.

Zo, en nu heb ik zin in een oliebol.

(Bron: internet en kalender Elk jaar weer - Annebet Stam)