Oudjaarsdag

Oudjaarsdag. Zoals altijd ben ik een beetje weemoedig. Moet denken aan de jaren die voorbij zijn, de dingen die niet gelukt zijn en niet meer gaan en vooral aan de mensen die heengingen en die ik zo mis. Mijn vader! Mijn tante! En sinds april: mijn moeder! Op nieuwjaarsdag verandert de melancholie in voorzichtig optimisme en verlangen naar alle mooie, onbekende dingen en momenten die er nog in 't verschiet liggen waar we nu nog geen weet van hebben. Samenzijn met de jongens, P.'s familie en de kleinkinderen, bezoek van onze vrienden, de prachtige wandelingen in de natuur in eigen land en in het buitenland. Tuinbezoeken.

Ik kijk ook uit naar het ontdekken van de eerste sneeuwklokjes en winterakonietjes in de tuin, het eerste merelconcert, het roepen van de lijster. Naar het zien van de ons grasveld vol lila pinksterbloemen. Naar de geur van pas gemaaid gras en het onverwacht spotten van de eerste citroenvlinder in de tuin onrustig fladderend tussen het groen. Naar de bloesempracht van de fruitbomen. Naar de terugkeer van de zwaluwen, de roep van de koekoek die als altijd voor mij betekenen dat het zomer is!

Het nieuwe jaar staat op de stoep. Ik hoop dat het niet alleen voor mij, maar ook voor jou een fantastisch mooi tuinjaar wordt - ondanks de slakken, de luizen, de regen of juist de droogte, enzovoort. Een goede jaarwisseling!