1001 Tuinen

Al zijn januari en februari nog echte wintermaanden en kan er nog flink wat kou komen, de dagen zijn al aan het lengen. Het licht keer terug. Nog een paar weken en dan verschijnen de eerste sneeuwklokjes al weer.

Ondertussen lees en droom ik over tuinen! Net heb ik mijn boek '1001 Gardens you must see before you die' uit de boekenkast gehaald, van Rae Spencer-Jones. Een aanrader, als je van tuinen - en reizen - houdt. Er staat een selectie aan schitterende tuinen in uit verschillende landen en werelddelen. Enkele Nederlandse tuinen die in het boek staan zijn - naast de Keukenhof en de Hortus Botanicus in Leiden en Amsterdam: Mien Ruys Tuinen, Dedemsvaart; In de Tuinen van Ruinen, Ruinen (aangelegd door Ton ter Linden); Jac P. Thijsse Park, Amstelveen; Arboretum Trompenburg, Rotterdam; Twickel, Delden; Weldam, Markelo; Park Sonsbeek, Arnhem; Zypendaal, Arnhem; Kröller-Müller Museum, Otterlo en Paleis het Loo, Apeldoorn.

Belgische tuinen die in het boek worden genoemd: Kalmthout Arboretum, Kalmthout; Tuinen van Hex, Heers-Heks; Serres Royales de Laeken, Brussel; Château de Beloeil, Hainaut; Enghien, Hainaut en Les Jardins d'Annevoie, Namen.

Omdat we ook dit jaar weer naar P.'s familie in Engeland gaan (North-Shields en Newcastle-Upon-Tyne) maak ik een nu alvast een lijstje van interessante Engelse tuinen die ik graag zou willen bezoeken en die niet te ver van Newcastle liggen. We hebben er al een aantal gezien die in het boek staan vermeld: The Alnwick Garden, Alnwick - bij het gelijknamige kasteel, bekend uit de Harry Potter films en ook te zien in de laatste Downton Abbey Christmas Special; Cragside Gardens and Estate, Rothbury, beiden in Northumberland. Hill-Top, Sawrey (de tuin en cottage van Beatrix Potter) en Branthood, Coniston, beiden in Cumbria. Castle Howard, York; Tintinhull House, Yeovil. Er staan ook spectaculaire Schotse tuinen in. Laat ik daar ook maar een aantal van op mijn verlanglijstje zetten.