Blauwe druifjes

De kerstboom en de kerstversiering heb ik al weer netjes opgeruimd. Traditioneel 'moet' dat vóór Driekoningen op 6 januari - dus vandaag - gebeuren. Volgens de overlevering brengt het ongeluk als de kerstboom na Driekoningen nog in huis staat...

Meestal krijg ik ruim voor Driekoningen al genoeg van Kerst en berg alles weer op. Maar oh, wat is het dan opeens kaal in huis. Daarom koop ik altijd voorgetrokken blauwe druifjes (Muscari) voor in de vensterbank. Als ze straks zijn uitgebloeid gaan ze de tuin in! Blauwe druifjes zijn sterk en goed winterhard. Ze verwilderen heel gemakkelijk door het vormen van zijbollen en wortelstokken, vooral op een plekje in de zon (ook wel halfschaduw), waar 's winters geen water blijft staan. Blauwe druifjes hebben een hekel aan natte voeten. Rita van der Zalm - schrijfster, eigenaar van een kwekerij en zeer deskundig op bloembollengebied - gebruikt de uitdrukking: 'Hoe heter, hoe beter' als het gaat om blauwe druifjes in de tuin.

Als de blauwe druifjes te dicht op elkaar groeien kun je de bolletjes, als het blad helemaal vergaan is, opgraven, delen en de jonge bolletjes weer uitplanten. Blauwe druifjes verspreiden zich ook door zaadvorming.

Blauwe druifjes behoren tot de stinsenplanten - of stinzenplanten (zie tuinstukje). Ze zijn niet inheems maar komen van elders. Vanaf de 16e eeuw zijn ze hier aangeplant. Er bestaan zestig soorten wilde blauwe druifjes. Dit is Musari armeniacum, het meest bekende blauwe druifje. De M. armeniacum groeit van nature in Bulgarije, Griekenland, Turkije en de Kaukasus (o.a. Armenië; vandaar de naam) en bloeit uitbundig met opvallend blauwe bloemen in april. Hoogte: 15-20cm.

Blauwe druifjes bestaan er in allerlei blauwtinten, van ijsblauw tot diep paarsblauw. Ook bestaan 'blauwe druifjes' met witte- (Muscari botryoides 'Album'), roze- (Muscari Pink Sunrise) of gele bloemen (Muscari macrocarpum 'Golden Fragrance'). De laatste heet heel poëtisch 'gouden druifje' in het Nederlands. Het merendeel van de soorten en variëteiten geurt ook nog eens heerlijk en de bloemen zijn een bron van nectar voor bijen en hommels in het voorjaar.

Voor een mooi resultaat plant je ze in grote hoeveelheden. Of koop, net als ik, elk jaar een potje met blauwe druifjes voor in de vensterbank en zet ze later in de tuin. Van eind september tot in november kun je blauwe druifjes bolletjes planten. Plantdiepte: twee keer de hoogte van de bol.

Combineer blauwe druifjes eens met vroeg bloeiende planten als longkruid (Pulmonaria), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla), kerstroos (Helleborus), maarts viooltje (Viola odorata) of elfenbloem (Epimedium). Of plant ze in het grasveld?!. Omdat je moet wachten met grasmaaien tot het loof van bollen in het gras is afgestorven zijn eilandbedden misschien een oplossing. Bijvoorbeeld op plekken waar een heester of boom in het gras staat? Maak de eilandjes niet te klein, als je de ruimte hebt (vanaf 2m²) en vorm er meerdere (3-5). Heb je geen plaats in je tuin of alleen een balkon? Blauwe druifjes doen het ook goed in potten, zolang je maar zorgt voor 'n goede drainage.

(Bron: MijnTuin.org; TuinSeizoen; Toveren met bollen - Jacqueline van der Kloet)