I have a dream...

Ik ben gek op bomen, wellicht omdat ik opgroeide in een huis middenin de bossen, en als ik toch eens rijk was... Of werd door een winnend staatslot. Als ik in mijn notitieblok een stukje van de tuinscheurkalender 2018 vindt over karakterbomen, slaat mijn fantasie op hol. Ik droom ervan hoe het zou zijn als ik op een groot, afgelegen landgoed woonde, te midden van hectaren vol bos, parklandschap en uitgestrekte landerijen. Vanzelfsprekend zat ik dan niet krap bij kas, integendeel; ik had genoeg geld te spenderen en tijd te over. Dan zou ik allerlei soorten bomen en struiken verzamelen en mijn eigen arboretum aanleggen. Uiteraard had ik dan een tuinman in dienst - of beter: tuinlieden - die de bomen vakkundig plantte(n) en alles onderhield(en). Zelf zou ik me onder andere bezig houden met het ontwikkelen van het landgoed. Nieuwe tuindelen ontwerpen, bijvoorbeeld en andere aanpassen. Eventueel met adviezen van een tuinarchitect, als ik er zelf niet helemaal uitkwam. Ha! Ook zou ik allerlei projecten voor schoolkinderen bedenken en realiseren, want ik vind het van essentieel belang dat kinderen dicht(er)bij de natuur staan en goed (lees: beter) met de wereld omgaan. Zij hebben immers de toekomst en het voortbestaan van onze planeet hangt aan een zijden draadje.

Hoe fantastisch zou dat zijn? De verschillende tuindelen op het landgoed zouden samen één groen geheel vormden en een toevluchtsoord bieden aan allerlei dieren en bijzondere (wilde) planten. In mijn arboretum, met slingerende paden en een rijke bodembegroeiing, zou ik naast normale soorten als eik, beuk, berk, es, tamme kastanje, hazelaar, hulst, meidoorn, sleedoorn, kornoeljes, krentenboom, lijsterbes, linde, wilg, grove den, appelboom, perenboom, pruimenboom, esdoorn, magnolia...enz. hier en daar een meerstammige boom willen neerzetten. Een karakterboom op bijzondere zichtpunten of, waarom ook niet, een bosje met een aantal meerstammige bomen (zie foto). Voor alle duidelijkheid: een gewone, reguliere boom heeft een rechtopgaande stam die zich pas hoger vertakt en met z'n takken en bladeren de kroon vormt. Precies zoals een kind een boom tekent, je weet wel. Een meerstammige boom vertakt zich onder of vlak boven de grond in meerdere stammen en vormt een dichte kroon die samen een soort van parasol vormen.

Als meerstammige boom zou ik een bijzondere boomsoort met veel sierwaarde kiezen: Judasboom (Cercis siliquastrum), sneeuwklokjesboom (Halesia carolina), ijzerhout (Parrotia persica), Antarctische beuk (Notogagus antarctica), zilver- of witte Himalayaberk (Betula utilis 'Doorenbos'), Japanse schijniep (Zelkova serrata), honingboom (Sophora japonia) of vaantjesboom (Davidia involucrata). Liefs een flink exemplaar, want 'Boompje groot, plantertje dood'. Gelukkig hebben jonge, meerstammige bomen al direct karakter.

Maar een meerstammige boom heeft nog meer pluspunten: hij geeft een tuin een meer natuurlijke uitstralling en sfeer door zijn bijzondere, grillige vormen en de dichte kroon. Ook maakt een meerstammige boom de tuin spannend en dynamisch. Hij voegt iets extra's toe. En het zicht op de tuin blijft behouden, omdat je gewoon tussen de stammen door kunt kijken. Daarnaast zijn er minder exemplaren van nodig voor meer resultaat en er bestaat een grote diversiteit aan stamvormen, bastkleuren en baststructuren.

Meerstammige bomen zijn helemaal trendy. Ze worden steeds vaker toegepast als blikvanger in kleine tuinen. Waarom heb ik eigenlijk nog geen meerstammige boom in de tuin? Daar zijn een aantal redenen voor: meerstammige bomen moet je begeleiden oftewel vakkundig snoeien, en daar ben ik eerlijk gezegd niet zo goed in. Ook heb ik hoogtevrees. Meerstammige bomen hebben meer ruimte nodig en onze tuin staat al behoorlijk vol. Er moet iets uit voor er weer iets in kan. Meerstammige bomen zijn duurder en niet zo een-twee-drie verkrijgbaar in het plaatselijke tuincentrum en ik wil er niet zomaar eentje ongezien bestellen. Ze zijn immers heel beeldbepalend! Daarom heb ik nog geen meerstammige boom in de tuin staan, maar oh, wat zijn ze toch speciaal. Ik blijf dromen en op een dag...

N.b.: op de foto meerstammige bomen in Arboretum Belmonte, Wageningen, Ik weet niet meer om welke soort bomen het gaat. Weet jij het toevallig?

(Bron: Tuinscheurkalender - Romke van de Kaa en Paul Geerts)