Hamamelis

De tuin is nog in winterrust, maar de toverhazelaar (Hamamelis) steelt de show met haar prachtige bloemen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en ook al schreef ik al eerder tuinstukjes over de toverhazelaar - Over toverhazelaars; Toverhazelaar -, nu doe ik dat wéér. Ben jij ook een bewonderaar van toverhazelaars?

Het geslacht Hamamelis kent vier soorten:

  1. H. virginiana;

  2. H. vernalis;

  3. H. mollis;

  4. H. japonica.

De eerst twee zijn wat minder bekende soorten uit Noord-Amerika. De H. Mollis en H. Japonica komen oorspronkelijk uit China en Japan, waar ze op beboste berghellingen groeien, langs rivieren op vaak vochtige grond. Naast deze vier soorten bestaat er één belangrijke kruisingsvorm van de H. mollis en H. japonica: de Hamamelis x intermedia. Deze kruising heeft van beide ouders de beste kwaliteiten geërfd: rijke bloei, relatief grote bloemen, vaak aangename geur, goede groei, goede winterhardheid.

De cultivars - of kruisingen - worden meestal in drie kleurgroepen ingedeeld: geel, oranje en rood. Meer dan de helft bloeit geel (zo'n 60%): lichtgeel, middengeel of donkergeel. De gele bloemkleur is ook in commercieel opzicht de belangrijkste, omdat gele bloemen het meeste opvallen in de tuin.

Veel van de bekende en goede cultivars van H. x intermedia werden tussen ca. 1955 en 2003 door Jelena en Robert de Belder vanuit Arboretum Kalmthout en Domein Hemelrijk in België geselecteerd en van naam voorzien. Sinds de introductie van de rood bloeiende 'Ruby Glow' (1946) en de oranje bloeiende 'Jelena' (1955) zijn inmiddels meerdere goede oranje - en rood bloeiende cultivars te verkrijgen. Maar ook andere kleuren Hamamelis zijn gewild, en kwekers houden zich met het ontwikkelen van andere kleuren bezig, bijvoorbeeld paars.

De eerst benaamde oranje bloeiende toverhazelaar, H. x intermedia 'Jelena' is nog steeds de populairste. De 'Jelena' is ook mijn favoriet, want ook de hefstverkleuren van het blad zijn is prachtig. Ik had een 'Jelena' in mijn vorige tuin en meende er ook in deze tuin eentje te hebben geplant, maar nu ik de bloemkleur op de foto zie twijfel ik sterk. Kijk maar eens naar de kleur van de bloemen, die zien er toch duidelijk meer rood dan oranje uit!? Er zijn meer rood bloeiende Hamamelissen: H. x intermedia 'Diane' of H. × intermedia 'Feuerzauber'. De bloemkleur van de 'Diane', zo leest ik op het internet, is niet ieder jaar hetzelfde (bronskleurig rood). Dan is er ook nog H. × intermedia 'Rubin' die diep steenrode bloemen heeft maar nog niet veel wordt aangeboden. En de eerder genoemde H. x intermedia 'Ruby Glow', met bruinrode bloemen en in het najaar een schitterende oranjerode herfstkleur.

Een geel bloeiende favoriet van mij is de H. x intermedia 'Pallida', met lichtgele, relatief grote en heerlijk geurende bloemen (zie artikel Hamamelis, de winterkoningin - foto op blz. 3). De 'Pallida' is vaak te koop in tuincentra en kwekerijen.

Hamamelisfeesten

Van ma. 7 januari - do. 28 februari 2019 zijn de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout, België (12,5 ha). De verzameling toverhazelaars daar is de grootste van heel Europa. Tijdens de feesten zijn er elke zondag wandelingen met gids. In het arboretum kun je de vele soorten en cultivars bewonderen en met eigen ogen zien hoe groot een volwassen toverhazelaar wel niet kan worden. In de kwekerij zijn verschillende Hamamelis cultivars te koop.

Wil je niet de grens over om toverhazelaars te zien? Wandel eens door Arboretum Belmonte, Wageningen (11ha); in de paraticuliere tuinen ertegenover staan trouwens ook schitterende toverhazelaars. Of bezoek het vlakbij gelegen Arboretum De Dreijen - ook bekend als het kleine Arboretum -, bij beeldengalerij Het Depot, Wageningen (1,5ha).

In het Von Gimborn Arboretum, Doorn, staan ook schitterende toverhazelaars. Je kunt daar meteen een stevige rondwandeling maken, want het Arboretum is maar liefst 27 ha. groot.

(Bron: Hamamelis, de winterkoningin - WUR E-depot; Tuinscheurkalender - Romke van de Kaa en Paul Geerts)