'k Ging naar de kwekerij en nam mee...

Ik ben bij de kwekerij geweest. Een kwekerij wat verder weg, in Musselkanaal (provincie Groningen). Ze hebben er veel bomen en heesters in de volle grond en het is heerlijk om langs alle paden te lopen en alles te bekijken. Helaas kwam het daar niet van want, nauwelijks uitgestapt begon het al flink te regenen. Mijn doel was een toverhazelaar (Hamamelis x intermedia 'Pallida') en een laurierkers (Prunus lauaroceracus rotundifolia) voor in het gat in de heg, achterin de tuin. En eventueel nog iets!

Het 'nog iets' werd een gewone - of wilde - lijsterbes (Sorbus aucuparia). Daar doe ik ook de dieren, zoals vogels en insecten een groot plezier mee. Inheems en zeer winterhard.

Gelukkig kreeg ik alle mee in de auto, want dat is een uitdaging als je geen aanhanger hebt. Bijna iedereen komt met een grote aanhanger naar de kwekerij; je moet connecties hebben en een trekhaak. Maar inmiddels ben ik zeer ervaren met groentrasport. Ik heb een systeem en gebruik vuilniszakken en tuintubs (de dagen dat we een keurig nette, brandschone auto van hadden zijn geweest, sorry, P.). Zolang de te vervoeren bomen en/of struiken maar niet te groot zijn. Met de achterbank plat en de bestuurdersstoel zover mogelijk naar voren gaat het prima: zak om de kluit, kluit in de tuintub, tuintub op z'n kant, zodat de boom of struik ligt...en dan vooral niet te hard de bocht door om geen zwiepende takken in mijn gezicht te krijgen als de boel aan de rol gaat.

De buit is binnen! Nu nog bedenken waar ik de toverhazelaar en de lijsterbes ga planten (...).

De laurierkers staat inmiddels in het gat van de heb en de toverhazelaar en de lijsterbes staan bij de schuur, in afwachting van een standplaats. Liefst een definitieve. In de voortuin, die minder vol is, zie ik nog wel wat mogelijkheden. In ieder geval heb ik nu een leuke tuinklus voor de boeg en daar heb ik er zin in. Het tuinseizoen is voor mij vandáág begonnen. Zodra het wat droger is ga ik aan de slag.