Tuinvogels tellen

January 16, 2019

Tel je ook mee? Op 25, 26 en 27 januari 2019 vindt de Nationale Tuinvogeltelling weer plaats. Deze wordt ieder jaar georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon (Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland). 

Meedoen is gemakkelijk: tel een half uur lang de vogels in je tuin en geef dit door op www.tuinvogeltelling.nl of via de (gratis) app tuinvogels. Als je je nu alvast inschrijft ontvang je gratis de Special Vogels voeren en krijg je korting in de webshop. Je ontvangt herkenningstips en de laatste tuinvogelnieuwtjes in je mailbox.

Verwachtingen van de telling:

De huismus staat al sinds 2003 (de eerste Nationale Tuinvogeltelling) op nummer 1, ondanks de jarenlange afname van hun aantallen. Huismussen zie je nooit alleen, het zijn groepsvogels.

Vorig jaar stonden de koolmees en de pimpelmees op de 2e en derde plaats. Het is afwachten op welke plaats de merel dit jaar staat, want merels hebben een klap opgelopen door het Usutu virus. 

Woon je in België? Daar kun je ook op 26 en 27 januari 2019 tuinvogels tellen, tijdens Het Grote Vogelweekend, georganiseerd door Natuurpunt. Natuurpunt geeft in Alle tuinvogels in één oogopslag een overzicht van de meest voorkomende Belgische tuinvogels. Handig!

Zouden er verschillen zijn tussen de vogels in de Vlaamse en de Nederlandse tuinen? Ik ben benieuwd naar de resultaten...en hoop tijdens mijn telling een bijzondere vogel in mijn tuin te zien. Misschien wel een buizerd (zie foto)?

 

(Bron: Vogelbescherming Nederland; Sovon; Natuurpunt)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload