De reis van de tulp

Het is vandaag Nationale Tulpendag, een elk jaar terugkerend evenement op de derde zaterdag van januari. Hiermee gaat het tulpenseizoen officieel van start. De tulpen in de tuin zijn nog niet zo ver.

Tulpen zijn typisch Nederlands, maar oorspronkelijk komen ze uit het hooggebergte van Centraal-Azië (o.a. Iran en Afghanistan) en werden voor het eerst ontdekt door de plantenjagers van het Ottomaanse Rijk. In de 16e eeuw werd de tulp een beroemde en geliefde bloem in de paleistuinen van sultan Süleyman de Grote (1494-1566). Van daaruit begon de tulp haar reis door Europa. De sultan gaf belangrijke gasten soms tulpenbollen cadeau. De Vlaamse gezant in Turkije, Ogier Gisleen van Busbeke, kreeg er een paar en gaf ze op zijn beurt aan zijn landgenoot Carolus Clusius, die de kruidentuin van de Oostenrijkse keizer beheerde. Toen Clusius werd aangesteld als professor aan de Universiteit van Leiden, nam hij zijn tulpen mee en zette ze in de kruidentuin waar hij er allerlei kweekproeven mee deed. Op een kwade nacht werden zijn tulpen gestolen.... Dit was het begin van de tulpenhandel in Nederland. Tulpen waren zeer gewild en bijzonder en men betaalde grif voor een tulpenbol. In de Gouden eeuw mondde deze handel uit in de Tulpenmanie (1634-1638). Op het hoogtepunt van deze tullpengekte was één enkele tulpenbol soms meer waard dan een Amsterdams grachtenpand! De regering maakte een eind aan de Tulpenmanie.

Tegenwoordig zijn tulpen gelukkig niet meer duur en bijna overal te koop. Ze zijn er in zowat alle kleuren van de regenboog, behalve blauw. Het is kwekers zelfs gelukt om een diep donkerpaarse tulp te kweken die in de buurt komt van zwart.

Op de foto botanische tulpen in onze tuin (vorig jaar genomen, ze zijn er nu nog niet). Ze komen ieder jaar terug en staan dichter bij hun voorouders uit het Aziatisch gebergte dan de gekweekte, grootbloemige tulpen. Zie ook tuinstukje 'Kleurrijke tulpen voor de border'.

(Bron: Wikipedia, EnToen.Nu - Ontdek de geschiedenis van de tulp)