Tips - Minder plastic in de tuin

Plastic is overal en we komen er niet vanaf. We weten allemaal dat plastic schadelijk is voor het milieu en ons klimaat en zijn steeds bewuster bezig met onze afvalproductie. Plastic wordt vaker gerecyled dan een aantal jaren geleden, maar dat is niet genoeg! We moeten drastisch minderen met plastic en er daarnaast voor zorgen dat het niet in het milieu terechtkomt en eindigt als plasticsoep in de oceanen.

Hoogstwaarschijnlijk neem jij bij het boodschappen doen al je eigen boodschappentas mee?! En misschien kies je ook al vaker voor een product dat niet in plastic is verpakt, maar bijvoorbeeld in karton of los wordt aangeboden, zoals groente en fruit. Fruit en groente kun je heel goed in een (katoenen) netje vervoeren en brood kun je los meenemen in een stoffen zak, waarin je het ook goed kunt invriezen. En heb jij ook zo'n Dopler of 'n andere hervulbare fles voor onderweg?

Ook in de tuinwereld wordt er heel veel plastic gebruikt. Bijna alle planten worden in plastic potten gekweekt en aangeboden. Bij sommige kwekerijen kun je de plastic plantpotjes weer inleveren en worden ze hergebruikt, maar het merendeel van de kwekerijen wil hier niet aan omdat onkruidzaden, schimmels, etc. zich zo gemakkelijk kunnen verspreiden. Of om een andere reden. Bovendien bestaat er een grote verscheidenheid aan plantpotjes: zijn rond of vierkant van vorm en zwart, bruin of anders gekleurd. Zo heb ik in de schuur een aantal knalpaarse plantpotjes liggen. Ronde.

Ik gebruik zelf ook plastic, maar probeer zowel in huis als in de tuin het gebruik ervan terug te dringen of te vermijden. Dat is nog best lastig!

Tips om plastic in de tuin te verminderen:

 1. Koop géén spullen van plastic meer. Gaat er iets kapot? Vervang het voor iets van een ander materiaal, bijvoorbeeld: plastic zandbak emmertje -> oude pan; plastic gieter -> zinken- of metalen gieter; plastic tuintub -> mand of ijzeren bladkorf; plastic (polyethyleen) moestuinnet -> net van katoen; plastic regenton -> houten regenton of oud olievat of boiler (Kringloop? Marktplaats?);

 2. Kies, bij aanschaf van planten, zo mogelijk voor een kwekerij waar je de plastic plantpotjes weer kunt inleveren;

 3. Vraag of de kwekerij of het tuincentrum de plastic potjes terugneemt. Zo niet, ga na of je de plastic potten bij het afvalbrengstation in je gemeente kunt inleveren;

 4. Recycle plastic bloempotten tot ze kapot gaan (maak ze eerst goed schoon);

 5. Gebruik terracotta bloempotten in plaats van plastic. Ze liggen hier bij de Kringloop;

 6. Maak zelf kweekpotjes voor planten van kartonnen wc-rollen;

 7. Maak een vijver van een oude badkuip of een zinken teil;

 8. Van oude pallets kun je compostvakken bouwen zodat een plastic compostvat niet nodig is;

 9. Maak je eigen compost of bestel deze - en tuinaarde - in grote hoeveelheden;

 10. Sommige theezakjes zijn gemaakt van plastic. Zorg dat ze niet op de composthoop belanden en kies voor nog beter - gebruik andere;

 11. Gebruik biologisch afbreekbaar touw of jute in plaats van plastic- of geplastificeerd binddraad;

 12. Koop los vogelvoer i.p.v. voer in plastic netjes. Dat is ook veiliger voor de vogels;

 13. Tuinfeestje? Koop geen ballonnen en kies bijvoorbeeld voor katoenen vlaggetjes. In plaats van plastic borden, bekers, bestek e.d. kun je gewone- of bamboe borden/bestek/bekers nemen. Of ze lenen. Er bestaan ook RVS rietjes!

 14. Maak zelf plantenlabels van oude lepels, houten ijslollystokjes of koop labels van gerecycled plastic;

 15. Nieuw tuinmeubels nodig? Investeer in houten stoelen/tafels/tuinbanken. Let op het FSC-keurmerk, zodat je weet dat het hout afkomstig is uit verantwoorde bosbouw. Je kunt ook kiezen voor tuinmeubelen van gerecycled plastic. Of kies voor tweedehands, dat is ook nog eens goed voor de portemonnee;

 16. Gebruik houten wasknijpers of wasknijpers van gerecycled polypropyleen.

Heb jij misschien nog 'n tip of idee?

(Bron: 10 ways to reduce plastic consumption in the garden - Carrot tops; Green Evelien - Afval besparen; Gardening without plastic - gardenersworld.com)