Sneeuwfoto's

Dat is me ook wat; heb ik net 'n tuinstukje af over sneeuw fotograferen en dan dooit het opeens en is de sneeuw bijna overal gesmolten. Toch publiceer ik het, er kan altijd nog een periode met sneeuw komen!?

Ik heb een aversie tegen nieuwe technologie en nee, dat is niet handig in dit tijdperk! Zo weet ik bijvoorbeeld nog steeds niet goed hoe m'n telefoon of onze televisie werkt (waar zijn al die knopjes voor?). Natuurlijk heb ik me de meest 'basic' dingen zo langzamerhand wel eigen gemaakt, met behulp van P. Maar ik benut maar een fractie van de mogelijkheden die er zijn. Hoe ik hier zo bij kom? De aanleiding hiervoor is de sneeuw...

Het heeft ook hier in het noorden gesneeuwd en ik moet naar buiten om sneeuwfoto's te maken! Ik geniet en neem een aantal foto's - in verschillende standen, zonder precies te weten wat alles inhoudt - en bekijk de resultaten. De foto's zijn, zoals ik al had verwacht, niet mooi. Ze zijn te donker en grauw. Mijn sneeuwfoto's van vorig jaar waren juist te blauw. Vervelend; ik weet nog steeds niet welke mogelijkheden mijn camera (Canon EOS 550D) allemaal niet heeft en hoe en wanneer ik de instellingen kan aanpassen om mooiere foto's te maken. Tot nu toe kon ik aardig uit de voeten met 'n beperkt aantal standen (automatisch, landschap, portret en close-ups, voor paddenstoelen en bloemen). Maar ik heb, tot mijn grote schaamte, de linkjes die mijn zoon mij stuurde over met name belichting en sluitertijden nooit bekeken. Vanwege die aversie. Ja, dat was een beetje dom. En dat terwijl ik vrijwel dagelijks fotografeer voor mijn blog.

Maar 'beter laat dan nooit'. De mislukte sneeuwfoto's zijn aanleiding om uit te zoeken hoe het nou precies zit met de belichting, sluitertijd, specifiek met bij het fotograferen van sneeuw. Hoe fotografeer je sneeuw nou eigenlijk het beste? Misschien heb jij ook wat aan deze tips van het internet:

  • Belichtingstijd - Verleng de belichtingstijd! Door de sneeuw en het vele wit raakt de camera van slag omdat er zoveel licht op de sensor valt en gaat dan automatisch onderbelichten. Resultaat: de foto wordt te donker en de sneeuw wordt grijs. Bij sneeuw of veel wit in de foto twee stops overbelichten (dit kan bij mijn Canon in de standen Tv, Av en M, handmatig met de Av-knop);

  • Witbalans - Als de sneeuw nog niet de juiste kleur heeft na aanpassen van de belichtingstijd kan het zijn dat de witbalans verkeerd is ingesteld. Daardoor kan de sneeuw er op de foto te blauw (vooral bij bewolkt weer) of te geel uitzien. Pas de witbalans handmatig aan en zet deze op een warmere kleurtemperatuur (Druk op WB-knop; selecteer optie en druk op SET-knop, bij mijn Canon);

  • Scherp stellen en diepte creëren - Goed scherps stellen is lastig met al die sneeuw! Zoek een object dat niet of minder is ondergesneeuwd om op scherp te stellen. Ook is het erg lastig om diepte te creëren in het witte sneeuwlandschap. Zorg voor een object op de voorgrond van de foto of een kader om het landschap; bijvoorbeeld bomen aan de zijkant en takken aan de bovenkant. Hierdoor krijg je diepte.

En nu de praktijk: frustratie alom. Dat 'twee stops' twee keer drukken betekent snap ik nog wel...maar hoe zet je de gewijzigde standen vast? Hier zit ik ook mee bij het instellen van de witbalans. Met scherp stellen en diepte creëren zit het wel goed, maar zover was ik al vóórdat ik de tips voor het fotograferen van sneeuw las.

(Bron: Foto's maken van sneeuw - Maarten van de Kamp; Tips voor het fotograferen van sneeuw -Cursussen - Zoom.nl; Fotograferen in de sneeuw: 9 tips - Vink Academy)