Bonte spechten bezoek

Nu de bomen en struiken kaal zijn is de grote bonte specht (Dendrocopos major) goed te zien als hij op bezoek komt in de tuin, en in die van de buren. Hoe kouder het is, hoe meer grote bonte spechten er op tuinen afkomen. Dat weten we door de tellingen van de Nationale Tuinvogeltelling.

Zodra het kouder wordt schakelt de grote bonte specht van insecten(larven) over op noten en zaden. Vooral dennen- en sparrenappels, hazelnoten, walnoten en beukennootjes staan op het menu. Bij ons komt hij op de hazelnoten af en nu in de winter is hij een regelmatige gast op het vogelvoederhuisje (met vetbol) of vet uitgesmeerd op boomschors. Ook met vogelpindakaas doe je de grote bonte specht een plezier.

Soms krijgen we bezoek van twéé spechten in de tuin. Zo op het eerste gezicht zien ze er hetzelfde uit (zwart/wit met een rode 'broek'), maar als je goed kijkt zie je dat ze verschillen. Het verschil zit 'm in de kop; bij vrouwtjes is deze helemaal zwart en de mannetjes hebben een rode vlek op hun achterhoofd. Jonge grote bonte spechten hebben een rood 'petje' op.

Het gaat gelukkig heel goed met de grote bonte spechten. Sinds begin jaren ’90 zijn de aantallen met bijna de helft toegenomen. Dit jaar werden er 10.548 grote bonte spechten geteld! Hoe meer bos, hoe meer spechten. De grootste dichtheid van grote bonte spechten is te vinden in de bossen op de zandgronden. Ook het ouder worden van onze bussen is gunstig voor de spechtenpopulatie. Inmiddels zitten er ook op Schiermonnikoog grote bonte spechten, en daarmee hebben ze het laatste Waddeneiland gekoloniseerd en komen nu in heel Nederland voor.

'Onze' grote bonte specht eindigt zijn bezoek aan onze tuin altijd in de kersenboom. Hier hipt hij altijd tegen de stam omhoog, af en toe tegen het hout tikkend. Van daaruit vliegt hij weg, in de zo voor spechten kenmerkende golvende vlucht, richting de grote sparren verderop,

Niet iedereen is blij met een grote bonte specht in de tuin. Het zijn beruchte rovers van eieren en jongen van andere vogels! Met een metalen plaatje rond de de opening van nestkastjes maak je het hem lastig om de opening groter te hakken en de jongen er één voor één uit te halen, maar soms hakt hij net onder het plaatje een gat om zijn honger te kunnen stillen...

Zelf nestelt de grote bonte specht in een holte die hij zelf uithakt. Hiervoor kiest hij bij voorkeur een zachte boomsoort uit, zoals een berk. Maar ook andere boomsoorten worden gebruikt. Zowel het mannetje als het vrouwtje hakt aan het hol. De 5-7 eieren worden gewoon op het hout in de nestholte gelegd en door zowel vrouw als man uitgebroed. Na het uitvliegen worden de jongen nog een dag of 10 door één van de ouders gevoerd.

Je kunt de grote bonte specht nu al horen roffelen in het bos of in de tuin. Ze hameren wel 15 keer per seconde! Hiermee bakenen ze hun territorium af en trekken ze elkaars aandacht. Een fantastisch geluid, de roffel van de grote bonte specht!

(Bron: De vogelbescherming; Natuurpunt; Vroege Vogels)