Moestuin onkruiden

Ik ben gestart met het voorbereidende werk in de moestuin. Eerst bladeren wegharken. Toen was het wieden aan de beurt! Dat duurt wat langer want het onkruid tiert welig in de moestuin.

In de verhoogde bakken stonden veel eenjarige zaadonkruiden. Nu, vroeg in het jaar, vooral de eetbare kleine veldkers (Cardamine hirsuta) - zie foto, straatgras (Poa annua) en ooievaarsbek of robertskruid (Geranium robertianum), dat zo stinkt als je het uittrekt. Ken je het? Zaadonkruiden zijn meestal eenjarig. Ze verspreiden zich snel maar zijn vrij makkelijk weg te halen omdat er weinig wortels aanzitten. Je moet ze weghalen voordat ze in bloei komen en zaadschieten. Andere zaadonkruiden zijn: herik, gewone melkdistel, harig knopkruid, kleine brandnetel, klein kruiskruid, melganzenvoet, (vogel)muur, Canadese fijnstraal, harig wilgenroosje en perzikkruid. De laatste twee zijn vaste planten.

Het tweejarig vingerhoedskruid (Digitalis) is ook een zaadonkruid in mijn moestuin. Het grote vierkante vak staat er vol mee - zie foto. Ik spit ze altijd uit met 'n flinke kluit aarde en geef de mooiste planten een nieuwe plek in de tuin.

Wortelonkruiden zijn moeilijker te bestrijden. Ridderzuring (Rumex obtusifolius) - zie foto, bijvoorbeeld, is een lastig onkruid. De plant heeft een grote penwortel en elk stukje wortel dat blijft zitten loopt weer opnieuw uit. Je moet ze helemaal uitgraven en zorgen dat ze niet op de composthoop terecht komen! Ook paardebloem, akkerdistel en heermoes (paardenstaart) hebben diepe penwortels en zijn hardnekkige onkruiden. Andere wortelonkruiden produceren horizontaal lopende stengels of worteluitlopers die op de stengelknopen (rhizomen) makkelijk weer uitlopen en een nieuwe plant vormen. Voorbeelden hiervan zijn: kweekgras, zevenblad, speenkruid en Japanse duizendknoop.

Zevenblad staat helaas ook bij mij in de tuin en in de moestuin, maar komt pas later in het jaar tevoorschijn, net zoals haagwinde. Een ander woekerend wortelonkruid met lange ranken is hondsdraf (Glechoma hederacea). Het groeit hier overal! Als je niet oppast kruipt het de hele tuin door.

Zaailingen van moestuinbloemen als het driekleurig viooltje (Viola tricolor) komen ook te pas en te onpas op, maar dat is juist wel leuk. Dat wat ik aanzag voor 'kamille' tussen de tegelvoegen op het pad, bleek Juffertje-in-'t-groen (Nigella damascena)! Ik vond het plantenetiket in de moestuinbak ernaast en vergeleek foto's van zaailingen op 't internet. Enkele plantjes gaf ik een tweede kans in de moestuinbak - zie foto - en ik hoop dat ze het gaan redden.

De groeikracht van de munt heb ik zwaar onderschat. Ik wist wel dat je munt in een pot of emmer zonder bodem moest ingraven, omdat het zo woekert. Maar ik dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen in het eerste jaar, met 'n paar ielige planten. Nou, wél dus! Bovenin de foto met de Juffertje-in-'t-groen zaailingen zie je de bladtopjes van munt boven de aarde uitkomen. De munt gaat de bak overnemen en kruipt zelfs onder het hout door met z'n ondergrondse wortelstokken. De munt moet eruit en worden opgepot. Wie wil er nog Marokkaanse munt (Mentha spicata var. crispa) munt of chocolademunt (Mentha x piperita 'Chocolate Mint')? Je bent gewaarschuwd, voor je het weet is het onkruid.

(Bron: Onkruid herkennen voor dummys - Tuincursus online - Geral Overbeek; Wikipedia)

Kleine veldkers ^

Ridderzuring ^

Vingerhoedskruid ^

Juffertje-in-t'-groen ^