Boskip

February 16, 2019

Sensatie! Achter in de tuin loopt, heel parmantig, een mannetjesfazant (Phasianus torquata). Ik zie hier in de buurt regelmatig fazanten lopen of ik hoor ze. Meestal zijn het er een paar. Laatst nog, zag ik even verderop een mooi, fel gekleurd mannetje met twee bruine, onopvallend gevlekte vrouwtjes. Gewoon in de wegberm. Maar hier in de tuin zag ik ze nog nooit.

Wat is hij mooi, deze fazantman: lange staart en een bruin lijf met donkere vlekken. De felrode, naakte huid rond zijn ogen is zelfs van een afstandje te zien. Wist je dat niet alle mannetjes een witte  'halsband' hebben? Die komt alleen voor bij de ondersoort torquata en dan is de stuit is grijs. Bij de andere ondersoort, colchicus ontbreekt de witte halsband en de stuit is bruin.

Oorspronkelijk komen fazanten van ver, uit het gebied tussen Georgië, Armenië, en Azerbeidzjan,  Korea, grote delen van China tot in Noord-Vietnam. Waarschijnlijk brachten de Romeinen de fazant naar Europa om hun vlees. Het aantal fazanten begon pas echt te groeien toen men er vanaf de 18e eeuw mee ging fokken om daarna weer los te laten...voor de plezierjacht. Dat is nu gelukkig verboden in Nederland (en ook in België), al gebeurt het nog wel illegaal.

De fazant die bij ons voorkomt is een mix van verschillende ondersoorten en varianten uit Azië.  Fazanten komen in uiteenlopende gebieden voor. In Europa hebben ze een voorkeur aan afwisseling van ruigte met open graslanden en akkers. Ze zitten veel in de duinen (reliëf), maar ook in Zeeland en de provincie Groningen zitten er grote aantallen.

Fazanten vangen insecten, hagedissen en soms muizen. Daarnaast eten ze zaden en aas. De Europese fazanten zijn minder kieskeurig wat voedsel betreft dan hun Aziatische verwanten. De fazanten in Azië eten vooral plantaardig: vruchten, bessen, knoppen en in cultuurgebieden ook oogstresten (vooral granen). 

Fazanten zijn standvogels en blijven het hele jaar in hun broedgebied. Ze leven in een haremstructuur, waarbij één mannetje meerdere vrouwtjes heeft. Het aantal hennen per mannetje varieert nogal, van 1 tot soms wel meer dan 10. Het nest wordt meestal goed verscholen op de grond gemaakt. Hierin legt de hen 10-14 eieren die door haar worden uitgebroed. Na uitkomen verlaten de kuikens het nest en volgen dan de hen en andere jongen. Ze zoeken meteen al hun eigen voedsel. Na ongeveer 12 dagen kunnen de jongen al vliegen, maar ze blijven nog lang (70-80 dagen) bij hun fazantenmoeder.

 

(Bron: De Vogelbescherming; Natuurpunt)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload