Valse 'Pallida'

De toverhazelaar vóór in de tuin (Hamamelis x intermedia 'Pallida') staat volop in bloei! Het struikje fleurt de hele voortuin op met z'n lichtgele, lintvormige bloemen. Op de laatste foto kun je zien hoe de bloempjes zich ontrollen. Mooi hé? De bloemen zijn ook nog eens heerlijk geurend. Eh, geurend? Er is iets vreemds aan de hand met de toverhazelaar, realiseer ik mij. De bloemen ruiken niet... En dat, terwijl 'heerlijk geurende bloemen' juist een van de typerende kenmerken van de 'Pallida' is.

Heb ik soms wéér de verkeerde toverhazelaar gekocht? De zogenaamde 'Jelena', die ik een jaar geleden aanschafte, kreeg in de winter rode bloemen in plaats van oranje -. En in de herfst was de bladverkleuring helemaal niet spectaculair, zoals dat bij een 'Jelena' juist wél het geval is.

Ik loop nog eens naar buiten, naar de toverhazelaar en steek mijn neus letterlijk tussen de bloemen. Ik snuif diep. En nog eens diep. Nee. Ik ruik helemaal niets. Het is geen 'Pallida'. Gr. Tuincentra. Kwekers. Je kunt (soms) niet je van ze op aan. Ik baal en neem me voor om de volgende keer een toverhazelaar in bloei te kopen. Een 'Jelena'. Maar wel bij een andere kweker of tuincentrum.