Verliefde tortels

De kersenboom bij het terras is 's ochtends de vaste stek van een paartje tortelduifjes (Streptopelia decaocto). Ze zitten dicht naast elkaar op een tak en maken elkaar luidruchtig het hof: ze koeren en geven elkaar met de snavel 'kusjes' op de kopjes en nek. Snavelen, heet dat. De doffer buigt ook voor zijn vrouwtje; hij buigt voorover en richt zich dan weer op.

De minnekozende tortels doen me 'n beetje aan de film van Bambi denken, met die scene over lentekolder. Jeweetwel, alle diersoorten krijgen in de lente 'de kolder' in de kop en gaan op zoek naar een partner, die ze op een onhandige manier het hof maken. Stampertje, Bloem, en uiteindelijk ook Bambi.

Je zou denken dat de tortelduifjes alleen oog hebben voor elkaar maar dat is niet zo. Ze houden hun omgeving haarscherp in de gaten: als ik voor het raam verschijn, met camera, stop het minnekozen. Ze hebben mij gezien. Gevaar?! Als ik teveel beweeg vliegen weg. Nou ja, morgenochtend zitten ze er weer!