Moestuinplan

Ik ben 'n beetje aan 't puzzelen gegaan met rouleren van gewassen met 't oog op de wisselteelt. Dat was nodig, want er ging vorig jaar al het een en ander mis! Naast de slakkenvraat - er zitten hier een bovengemiddeld aantal naaktslakken in de tuin - traden er meteen al een aantal ziektes op. Zo hadden we hoogst waarschijnlijk knolvoet, (Plasmodiophora brassicae), een lastig te bestrijden schimmel (slijmzwam). De rode koolplanten groeiden slecht en vormden geen krop. Het blad hing gauw slap en aan de wortels ontstonden knolvormige vergroeiingen.

Verder waren er vorig jaar méér koolwitjes dan het jaar daarvoor die hun eitjes afzetten op de Oost-Indische kers. Niet eens op de kool! Er bestaan drie soorten: het(groot koolwitje, klein koolwitje en klein geaderd witje. Ik zag alle soorten in de (moes)tuin. De vlinders wisten de planten gemakkelijk te vinden, vooral omdat er vorig jaar op die plek ook Oost-Indische kers stond (..).

Dit jaar ga ik serieus aan wisselteelt doen. We hebben vijf vakken in de moestuin (voor nu meer dan genoeg) en dit jaar start ik met een vijfjarenschema voor de gewassen.

Het stuk achterin tel ik niet mee als bed; het was vorig jaar nog een wild stukje tuin waarin o.a. een oude aalbessenstruik staat en verder veel soorten onkruid. Ik plantte er ook een donkerbladige vlier. Dit jaar wordt dit de plek voor de rankende Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). Ik hoop er de brandnetels, bramen, frambozen, hondsdraf, etc. de baas te blijven. Aan de zijkant mogen er wat brandnetels blijven voor de vlinders.

De overige vijf vakken ga ik zo inrichten:

1e bed (verhoogde bak) - vruchtgewassen

groenten: Gele courgette (Curcubita pepo 'Golden')

2e bed (verhoogde bak) - bladgroente

kruiden: salie; hysop; rozemarijn

groenten: krulsla, snijbiet (Brightlights)

bloemen: driekleurig viooltje

3e bed (vierkant vak) - koolgewassen

kruiden: nepeta, thijm

groenten: spruitkool (Red Ball)

bloemen: maarts viooltje, goudsbloem, korenbloem, crocosmia (Lucifer)

4e bed (vierkante vak) - wortelgewassen

kruiden: bieslook

groenten: paarse wortel, ui, lente-ui

bloemen: dahlia's

5e bed (vierkant vak) - bloemen

bloemen: rode zonnebloem (Helianthus 'Avondrood'), slangenkruid, kaasjeskruid, siererwt

stuk achterin - bloemen

kleinfruit: aalbes (Ribes rubrum)

boom: donkerbladige vlier (Sambucus nigra 'Gerda' Black Beauty)

bloemen: rankende Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Van de Marokkaanse munt (Mentha spicata var. crispa) en de chocolademunt (Mentha × piperita 'Chocolate Mint') heb ik enkele planten opgepot in een grote bloempot. De Juffertje-in-'t-groen zaailingen staan nu ook nog in een bloempot maar krijgen later een plekje in één van de vakken. Ik zie vanzelf wel waar er een plekje vrij is.

Rechts opzij van de vakken, bij het hekwerk, verschijnen straks weer de frambozen. Verder groeit er van alles, zoals citroenmelisse, marjolein, duizendschoon, phloxen, vingerhoedskruid, akeleien én de nodige onkruiden (vooral zevenblad en ridderzuring). Het wordt zaak ook hier de boel in toom te houden. Vorig jaar plantte er ook een meidoorn en een vlinderstruik en er kwamen een hazelaar, een kardinaalsmuts en een lijsterbes aanwaaien, die ik heb laten staan. Leuk voor de vogels en de insecten!