Knobbels en bobbels

Moet je eens kijken! Onderaan een takje van de bontbladige kardinaalshoed (Euonymus fortunei 'Emarald'n Gold) zit een knobbelachtig gezwel. Een soort van tumor. Als ik verder snoei kom ik nóg meer van die knobbels tegen. Ze zijn zo groot als krieltjes, wat een joekels. Straks maar even het internet op om uit te vinden hoe of wat en of het kwaad kan.

...

Ziezo, gevonden. Het is de kroongalziekte (Agrobacterium tumefaciens). Deze ziekte wordt door bacteriën veroorzaakt en komt overal op de wereld voor. De wratachtige knobbels groeien op een aantal waardplanten: Dahlia, Forsythia, Gypsophila, Malus, Prunus, Pyrus, Rhododendron, Rubus en op de liggende stengels van de Euonymus. Daarvan heb jij er ook vast wel een in de tuin of in je buurt staan? De tumoren (of gallen) verschijnen vooral op ondergrondse stengels en stukken van de stam. De lichtbruin tot zwarte bobbels zijn eerst glad (zie eerste foto) maar worden later wratachtig en ruw (foto twee). En, ze kunnen wel zo groot als een voetbal worden! Ik vind ze nu al groot.

De celdeling in de gallen vraagt veel energie van de struik of boom. Geïnfecteerde planten groeien minder hard en geven minder opbrengst.

Agrobacterium tumefaciens of de wortelknobbelbacterie komt voor in de grond, en heeft een wond nodig om de plant te kunnen infecteren. De bacterie kan zowel in de grond als in de knobbels overwinteren. Zouden er door mijn snoeien nu nóg meer kroongallen ontstaan? Verderop in de tekst lees ik dat je beschadiging van wortels en stengels moet voorkomen (..). Maar er staat ook dat je regelmatig moet snoeien. In ieder geval zal ik de snoeischaar ontsmetten met alcohol voordat ik er andere planten en struiken (en boomtakjes) mee besmet. Van de zomer zal ik nog eens kijken hoe het er voor staat met de kardinaalshoed; 28℃ is namelijk de optimale temperatuur voor de wortelknobbelbacterie...

(Bron: Mijntuin.org - Wortelknobbelbacterie, kroongalziekte)