Pinda's voor de gaai

De Vlaamse gaaien (Garrulus glandarius) vliegen af en aan. Ze komen telkens 'n pinda halen en vliegen dan weer weg, om de pinda rustig, achterin de tuin op te peuzelen. In een paar dagen tijd hebben ze de pindakrans leeg. Als de pinda's op zijn, zien we ook de Vlaamse gaaien niet meer...

In elk bos heb je wel 'n kans om een gaai te horen. Ze zijn schuw, maar erg luidruchtig! Hun roep is een harde, hese schreeuw. Schreeuwlelijken zijn het.

Vlaamse gaaien zijn prachtige vogels als je ze goed bekijkt. Bont gekleurd. Soms vind je in het bos 'n mooi, klein, lichtblauw veertje met zwarte streepjes: een dekveertje van 'n gaai. Jagers hebben deze veertjes wel op hun hun hoedje. Hun verenkleed is rozebruin met op de vleugels een opvallende zwart/wit/blauwe tekening. Een ander kenmerk is de brede, zwarte snorstreep. De onderbuik, keel en stuit zijn wit en de staart is zwart. Als Vlaamse gaaien opgewonden of boos zijn zetten ze de veren op hun kop rechtop en krijgen een kuifje, dat afwisselend licht en zwart van kleur is.

Vroeger was de Vlaamse gaai een echte bosvogel, maar nu kun je ze ook in de stad en zien. Alleen in een gebied zonder bomen zitten geen Vlaamse gaaien. Ik vind het nu wel leuk om ze hier in de tuin te zien maar als ik er later in de lente eentje zie houd ik mijn hart vast. Vlaamse gaaien zijn beruchte rovers. Ze plunderen nesten van andere vogels en eten de eieren en jongen op. Daarnaast bestaat hun voedsel uit insecten, kevertjes en rupsen. 's Winters eten ze vooral veel eikels en beukennootjes en ook granen en vruchten.

In de herfst leggen Vlaamse gaaien een wintervoorraad aan. Ze verzamelen massaal eikels en nemen die in hun krop en snavel mee naar hun territorium, waar ze ze in de grond verstoppen. Wist je dat één enkele gaai elke herfst wel 5000 eikels in de grond wegstopt? Sommige eikels worden niet terug gevonden... zodat er later op die plek een eik groeit.

Vlaamse gaaien gaan soms expres in een mierennest of op een plek met veel mieren staan met gespreide vleugels (zie video van Vroege Vogels). De mieren voelen zich bedreigd en klimmen in de veren, waar ze mierenzuur spuiten om zich te verdedigen. Parasieten als luizen en mijten kunnen hier niet tegen en gaan dood.

De Vlaamse gaaien uit Nederland blijven in de omgeving van hun broedgebied. In sommige jaren komen er grote aantallen gaaien uit andere delen van Europa naar hier.

(Bron: Vogelbescherming; Natuurpunt; Vroege Vogels)