Groene daslookblaadjes

De daslook komt al boven (Allium ursinum)! Heerlijk om te zien, al die glanzend groene blaadjes boven het verdorde herfstblad. Het is wel vroeg dit jaar.

Vorig jaar plantte ik nog meer daslook bolletjes in de tuin. Op dit plekje, onder de bomen en struiken, mag het z'n gang gaan. Daslook is eetbaar, je kunt zowel het blad als de bloemen eten. Voordat de bloemen verschijnen zijn de blaadjes het allerlekkerst en kun je ze oogsten voor in de sla. Of je kunt er soep van maken (zie recept van daslooksoep). Daslook is heel gezond! Het bevat veel vitamine C en allerlei mineralen.

Nog even dit: daslook is een beschermde plant. Je kunt niet zo maar, in het wild, daslookblaadjes plukken. Maar misschien heb je wel daslook in de tuin of staat het bij de buren? Verzeker je er wél van dat het daadwerkelijk om daslook gaat. Daslookblad lijkt op het blad van lelietje-der-dalen - ook wel lelietje-van-dalen of meiklokje - (Convallaria majalis) en op blad van de herfsttijloos (Colchicum autumnale). Soms lijkt het ook wat op jong, pas doorkomend tulpenblad (Tulipa species). Maar opgepast: deze bladeren zijn giftig. Lelietjes-der-dalen blad en blad van de herfsttijloos zijn zelfs zeer giftig. Vergissingen zijn voornamelijk te wijten aan het elipsvormige blad. Echter, daslookblad ruikt sterk naar knoflook en is een verlengd wit bolgewas. Hier is een linkje naar de pagina van het Antigif Centrum, waar de verschillen tussen daslook en lelietje-der-dalen blad of meiklokje nog eens op 'n rijtje worden gezet.

In mijn tuin zijn zijn de spitse 'neuzen' van het opkomende lelietjes-der-dalen blad nu nog niet eens te zien. Dat duurt nog even. Bij lelietjes-der-dalen omsluit de steel van het ene blad die van het andere blad en aan de voet zit om de steel een strak, groen tot paarsachtig vlies. Als je goed kijkt kun je dat zien op de laatste foto,links van het molletjesbeeldje, die ik vorig jaar nam. De bloei valt in mei.

(Bron: nederlands-dis.nl; Wilde planten in Nederland en België; Antigif Centrum België)

De daslookblaadjes beginnen te groeien ^

Daslook in bloei, april vorig jaar ^

Blad van lelietjes-der-dalen ^