Veren en vogelpoten

Hé wat naar nou. In de tuin ligt een bundeltje veren. Kastanjebruin met zwart. Een paar dagen geleden vond P. ook al een grote, donkere vogelpoot op het tuinpad, met wat veertjes eraan. Wat een akelig gezicht. Een kippenpoot, dachten we (..). Maar nu, met het ontdekken van de veren denk ik dat het niet om een kip gaat maar om een fazant. Een mannetjesfazant. Zou het dezelfde fazant zijn die eerder in onze de tuin liep? En dacht dat hij hier veilig was!? Ach, hij was zo mooi.

Welk dier zou dit op zijn geweten hebben? Ik vraag het aan mijn overbuurvrouw. Een roofvogel, denkt ze. Hier verderop zijn er ook al duiven gepakt. Welke roofvogel zou dit gedaan hebben? Vanochtend zag ik een sperwer (Accipiter nisus) in de voortuin een verrassingsaanval uitvoeren. Het ging zo snel; in 'n flits dook hij uit de lucht naar beneden. Zou 'n sperwer in staat zijn om een woerhaan - een mannetjesfazant - te grijpen?! Meestal vangen sperwers kleine zangvogels...

Af en toe spotten we ook 'n buizerd (Buteo buteo) in de tuin. Die zijn nog groter. Er zitten hier erg veel buizerds je ziet ze vaak op paaltjes zitten of op de ronde rollen hooi op de velden rond ons dorp. Vaak horen we ze roepen, als ze hoog bovenin de lucht cirkelen, op zoek naar 'n prooi.

Misschien was het helemaal geen roofvogel maar een vos (Vulpues vulpes)! Toen er sneeuw lag ontdekte ik vossensporen op het terras.

En wie woont er toch onder het huisje?! Een of ander dier heeft de steen, die ik voor het gat had gezet, opzij geduwd en zo'n steen is toch echt te zwaar voor een muis (zie foto twee). Ik heb net wat bladeren weggehaald, in de hoop dat ik later in de aarde dierensporen zie. Jammer dat er nu geen sneeuw ligt. In sneeuw kun je helemaal mooi pootafdrukken van dieren herkennen. Zolang het maar geen steenmarter (Martes foina) is. Daar heb je veel overlast van. Zij eten trouwens óók fazanten.