Sjalotten

Uien en sjalotten kun je vroeg in het voorjaar planten in de moestuin, zolang het tenminste niet vriest of erg nat is. De grond moet goed droog zijn.

De sjalot (Allium ascalonicum) is een kleine uiensoort met een iets verfijnder smaak. Sjalotten vormen klisters: uit één plantsjalotje groeien een aantal nieuwe sjalotjes. Uien leveren per bol maar maar één enkele, grotere ui.

Er bestaan verschillende soorten sjalotten met verschillende vormen (rond of langwerpig) en kleuren (grijs, bruin, roodbruin, of geel). Elke soort smaakt weer anders. Roodbruine sjalotten hebben bijvoorbeeld een wat zoetere smaak dan gele sjalotten. Ook de opbrengst is per soort verschillend. Bij gele sjalotten is de opbrengst zowel in formaat als aantal wat groter dan bij rode sjalotten. Rode sjalotten kun je ook eerder planten, al in februari! De oogst valt dan in juli.

Ik heb nog nooit sjalotten geteelt en wil ze dit jaar graag uitproberen, dus ik kocht een zakje 'Golden Gourmet'. Dit zijn gele sjalotten met een bronskleurig schilletje, mild van smaak. Lekker voor in de sla. 'Golden Gourmet' is een productief ras en je kunt deze sjalotten goed bewaren. Ze kunnen vanaf maart in de volle grond worden geplant (planttijd: maart-juni), met het topje net boven de grond. Sjalotten zijn niet kieskeurig wat betreft grondsoorten, zolang de grond maar luchtig is en niet te nat. Ik heb de grond van te voren wat bemest met korrels moestuinmest (300g per m²).

De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Naast de sjalotten komen paarse wortels en daarnaast lenteui. Wortels, uien en sjalotten hebben dezelfde voedingsbehoeften (matige tot gemiddelde bemesting, geen verse mest).

De combinatie van worteltjes en sjalot/ui/knoflook heeft nog méér voordelen: uien, knoflook en sjalotten wortelen wat dieper, daardoor wordt de grond voor de worteltjes iets luchtiger. Een ander voordeel is dat de wortelvlieg en de uienvlieg elkaar niet verdragen. Door ui/sjalot/knoflook naast worteltjes te telen is er een kleinere kans op aantasting door de wortelvlieg en ook een kleinere kans op aantasting van ui/knoflook/sjalot door de uienvlieg.

De sjalotten zijn klaar om te oogsten wanneer het loof dor begint te worden en nog voor zo'n 30% groen is (juli-augustus). Laat ruim boven de scheiding van de bladeren nog wat loof zitten.

Mijn 'Golden Gourmet' sjalotten gaan nog niet de grond in. Het regent, de grond is veel te nat. Misschien dat ik zo eerst maar eens de paarse wortels ga voorzaaien in de bijgeleverde zaaipotjes, zodat ik de wortel zaailingen later met potje en al naast de uien in de moestuin kan planten.

(Bron: Wikipedia; Diana's mooie moestuin)