Wortels voorzaaien?

In het tuinstukje van 3 maart jl. (Sjalotten), schreef ik dat de grond te nat was om sjalotten te planten en dat ik misschien eerst maar eens de paarse wortels ging voorzaaien. Om ze later, met potje en al, naast de uien te kunnen uitplanten in de moestuin. Wortels voorzaaien?

Het zit zo. Met kerst kreeg ik van P. een 'Funky Veg Kit'. Hierin zitten zaden van groenten met allerlei vrolijke kleuren: gele courgette, gestreepte tomaten, rode spruitjes, snijbiet in allerlei kleuren en paarse wortels. Het is de bedoeling dat je, volgens de instructies in het boekje, alles voorzaait in de bijgeleverde potjes van geperste turf. Ook de paarse wortels.

Ik aarzel. Wortels moet je toch juist ter plekke zaaien, in de volle grond, vanwege de penwortel?! Ook radijs en spinazie kun om die reden beter direct in de volle grond zaaien. Toch?

Op het moestuinforum (Tuinvragen; 'Wat voorzaaien binnenshuis') schreef iemand dat je plantjes met een penwortel wél kan voorzaaien, nl. in karton van wc-rollen. Later kun je de zaailingen dan met wc-rol en al buiten planten. Dit doet zij (of hij) ook met worteltjes! Toevallig, of eigenlijk helemaal niet toevallig maar doelbewust, heb ik een aantal kartonnetjes van wc-rollen verzameld. Zal ik ze hierin voorzaaien? Maar waarom wortels voorzaaien? Worteltjes kunnen prima tegen wat kou en vroeg in het seizoen is er nog niet veel kans op ziekten en plagen die schade kunnen veroorzaken (zoals de wortelvlieg). Daarnaast heb ik niet zo veel ruimte in de vensterbank. Ga ik volgens het boekje te werk of niet? Ik ga hier maar eens een nachtje over slapen...

(Bron: moestuinforum.nl)