Maarts viooltje

De maartse viooltjes (Viola odorata) bloeien! Ze zijn extreem vroeg dit jaar. Al in februari stonden er hier al een paar in knop. Meestal bloeien ze pas in april en gaan daar tot in mei mee door.

Het maarts viooltje is, net zoals speenkruid en klein hoefblad, een typisch voorjaarsplantje. De kleine paarsblauwe bloempjes ruiken heerlijk en trekken allerlei insecten aan. Van de bloemetjes van het maarts viooltje wordt al eeuwenlang parfum gemaakt. Het kreeg niet voor niks de toevoeging 'odorata' in de naam, wat 'welriekend' betekent in 't Latijn.

Heb je al eens maartse viooltjes gegeten?! Je kunt ze, vers geplukt, door de sla doen of op een toetje. Of ze eerst besuikeren. Ik laat ze maar gewoon staan voor de bijen.

Het blad is van het maarts viooltje is hartvormig en een beetje gekarteld. Na de bloei groeien de bladeren door. Het maarts viooltje vormt wortelstokken en is daardoor een goede bodembedekker. Ze kunnen uitgroeien uit tot hele plakkaten of matten. Bij de buren 'kropen' ze de moestuin in en dat was niet de bedoeling: de moestuin is voor groente. Niet bij mij hoor; ik plantte zelfs maartse viooltjes in de moestuin die ik tussen de voegen van het tuinpad wegtrok. Ze mogen daar even op krachten komen tot ik het laatste bed ga wieden. Dan gaan ze eruit en plant ik ze elders in de tuin.

De maartse viooltjes die ik van de buren kreeg (uit de moestuin) hebben flinke kluiten. Ze komen direct op de plaats van bestemming, naast 'onze' maartse viooltjes.

Het maarts viooltje is een vaste plant die je ook in het wild kunt vinden, in bossen met goed doorlatende, voedselrijke grond (humus). Als de bomen nog kaal zijn profiteren de viooltjes van de eerste zonnestralen. En wij ook!