Het is lente

Vandaag is de lente begonnen! De dag en de nacht duren vandaag precies even lang.

Gelukkig is de wind gaan liggen. Het is vandaag bewolkt, maar gisteren niet: de zon brak door en er waren flink wat blauwe stukken 'lucht' te zien. In de zonneschijn ziet het er meteen al lente-achtig uit buiten. De natuur bloeit direct op!

De vogeltjes fluiten en zijn druk in de weer. Voor het eerst sinds tijden spot ik weer staartmezen in de tuin, een paartje. Kleine bolletjes veren met een lang, dun staartje.

Samen met P. maakte ik gisteren een rondje door de tuin, om de eerste voorjaarsbloemen te bewonderen. Aan het begin van de border, langs het pad, staat het lonkruid (Pulmonaria) te pronken met haar mooi gevlekte blad en tweekleurige bloemetjes. Even verderop de maartse viooltjes (Viola odorata) en de felgele zonnetjes van het speenkruid (Ficaria verna). Achterin de border staan de Kaukasische vergeet-mij-nieten (Brunnera macrophylla), met hun kleine, felblauwe bloemen. En daar, het lilaroze van de eerste voorjaarshelmbloemen (Corydalis solida)! Het gaat hard, nu. Maar ook het zevenblad en andere onkruiden zijn nu flink aan de groei...

We zagen een citroenvlinder onrustig door de tuin fladderen. Een mannetje. Vast op zoek naar een vrouwtje? We liepen verder het pad af, richting moestuin. Pal onder de pruimenboom staat P. stil en wijst mij op de groene knoppen van de bloesem, mooi afstekend tegen het blauw van de lucht. Het ultieme lenteplaatje.

Longkruid ^

Maartse viooltjes ^

Speenkruid ^

Voorjaarshelmbloemen, Kaukasische vergeet-mij-nieten en speenkruid ^

Bloesemknoppen ^