Vlinderstruik snoeien

Het is nu de tijd om de vlinderstruik (Buddleja) te snoeien, mits er tenminste geen nachtvorst wordt verwacht. In dat geval moet je nog even wachten met een snoeibeurt. Je kunt de vlinderstruik tot zo'n 30 cm boven de grond afknippen of wat hoger. Knip of zaag 'm in ieder geval niet lager weg, dan bestaat er een kans dat hij helemaal niet meer uitloopt.

Snoeien doet bloeien, bij een vlinderstruik. Vlinderstruiken bloeien op eenjarig hout, dus aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gegroeid. Voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden 'm elk voorjaar een snoeibeurt te geven. Dikke takken kun je vlak boven een scheut of groeipunt afzagen. Vanuit een nieuwe scheut ontstaat er weer een nieuwe tak. Knip of zaag schuin, zodat er geen water in de tak blijft staan.

Als je na de bloei de uitgebloeide bloemen eruit te knipt zal de struik geen zaad zetten en nieuwe bloemen maken.

Ik heb de grote vlinderstruik in de voortuin afgezaagd (niet schuin, ik was even vergeten dat dit beter was). Nu mag hij flink groeien, anders kunnen we er in december onze kerstverlichting niet in hangen. Maar eerst genieten van de bloemen en van de vlinders!