Koriander

Ruim 'n week geleden zaaide ik binnen wat koriander (Coriandrum sativum 'Marino') voor. De variëteit C. 'Marino' is een verbetering van de 'standaard' koriander en is beter bestand is tegen doorschieten, wat nogal eens voorkomt bij koriander. De 'Marino' is een zeer gezond gewas met mooi dicht blad en dunne stengels.

Er kwam iets minder dan de helft van het zaad op. Daar was ik al bang voor omdat het zakje vrij oud was. Daarom heb ik nog wat van bijgezaaid, hiervoor is het nu de juiste tijd (maart-april).

Vanaf eind maart kun je de koriander ook direct in de volle grond kunnen zaaien. Met een ronde stok kun je heel makkelijk een geultje maken - ik heb dat Monty Don op tv zien doen: ronde stok op het zaaibed leggen, even aandrukken en klaar is het geultje. Zo doe ik het nu zelf ook. Handig! Daarna de zaden erin, geultje dichtduwen en klaar. Na het zaaien de grond besproeien en ook daarna regelmatig controleren of de aarde niet te droog wordt. Maar: pas op! Slakken zijn verzot op jonge koriander zaailingen. De sterke geur schijnt ze niet eens te weerhouden. Daarom zaaide ik koriander binnen voor, want: hoe groter de zaailing, hoe minder gewild bij de slakken. Ik hoop dat de koriander wat meer kans maakt als de zaailingen zijn uitgegroeid tot plantjes. Al is het ook dan nog oppassen geblazen. Eind april kunnen de koriander zaailingen buiten worden geplant. Het beste is een plekje in de halfschaduw in ietwat vochtige grond.

Koriander is een eenjarig kruid dat wel wat op peterselie lijkt. Niet iedereen houdt ervan. Jij? Ik heb het leren eten. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee en is daar onmisbaar in de keuken. Zowel het blad en de stengels - met de zo karakteristieke geur - als het gemalen zaad zijn te gebruiken. Ik ken de specerij 'ketoembar' (Indisch woord voor fijngemalen korianderzaad) van mijn moeder, uit de Indonesische keuken. Mijn moeder werd op Java, voormalig Nederlands Indië, geboren en gebruikte ketoembar in allerlei (Indische) gerechten.

Koriander wordt over de hele wereld gebruikt: in het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied, Afrika, Latijns-Amerika en in andere Zuidoost-Aziatische landen. Voor in soepen, vleesgerechten, salades, enz.

Korianderblad kun je het beste vers gebruiken. Drogen, invriezen of verhitten doet de smaak verminderen. Daarom moet je het pas op het allerlaatste moment toevoegen.

(Bron: Groei&Bloei; Diana's mooie moestuin; Wikipedia)