Weg met de heg

We hebben een stuk van de heg weggehaald. Niet de hele coniferenheg (..), maar het gedeelte dat er het slechtste aan toe was. Een stuk van, pak 'm beet, een meter of 8-9, bij het terras (zie foto's).

De heg weghalen en vervangen door een andere soort tuinafscheiding is een project dat we samen met de buren zijn aangegaan. Alhoewel de heg op ons terrein staat (enkele jaren geleden vastgesteld door het Kadaster), doen de buren mee. We hebben in overleg besloten dat we er een schutting van betongaas gaan zetten (schermen van 2 x 3 m). Voor de privacy zetten we er bamboematten tegenaan. Hier tegenaan komen allerlei klimplanten, zoals klimop - dat staat er zelfs al -, kamperfoelie, wilde bosrank en andere clematissoorten. Het moet zo snel mogelijk weer een groene muur worden!

Een vriend van P. - in bezit van een motorzaag - kwam helemaal uit Amstelveen om de coniferen voor ons af te zagen. De stronken hebben we laten zitten, die rotten wel weg, op den duur.

De buren reden de coniferen met een gehuurde aanhanger naar het afvalbrengpunt in het dorp verderop; zij hebben een trekhaak aan hun auto. Wij helaas niet.

Tijdens de klus heb ik geen foto's gemaakt, maar hier zijn een paar 'voor' en 'na' foto's:

Zo was het. Op de foto is goed te zien dat vooral het eerste stuk heg er slecht aan toe is ^

De heg was zo kaal dat je er gewoon doorheen kon kijken ^

Zo is het nu! Toch wel even schrikken, zonder heg. We hebben het kleine stukje schutting ^ (links op de foto), dat er ook stond nog maar even laten staan.

Gezien vanuit de schutting bij het huis ^

Nu gaan we de materialen voor de nieuwe tuinafscheiding bestellen (betongaas, hardhouten palen met metalen paalhouder, bamboematten, enz.). In het eerste weekend van april gaan we de schutting zetten. Ik verheug me nu al op het planten van de klimmers.

Uit ervaring klimop en gaas in ons vorige stadstuintje weet ik dat klimop (Hedera) snel groeit. De meeste soorten groeien ongeveer 70-100 cm per jaar. Ierse of Atlantische klimop bijvoorbeeld (Hedera helix 'Hibernica'), is een soort die veel wordt gebruikt in 'kant & klaar' klimophagen. H. 'Hibernica' heeft glanzend groen en pijlvormig blad dat vlug groeit. Binnen drie jaar zit de bouwstaalmat dicht (3-8 plantjes per m², afhankelijk van de grootte).

(Bron: De Tuinen van Appeltern)